Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε την Παρασκευή στην Αστάνα του Καζακστάν με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και ζήτησε στενότερη συνεργασία των δύο χωρών.
Αντιμέτωπες με έντονες και σύνθετες αλλαγές στο διεθνές σκηνικό, η Κίνα και η Ινδία θα πρέπει, ως οι δύο μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη συνεργασία και να πορεύονται ως εταίροι, ώστε να εμφυσήσουν αμοιβαία μεγαλύτερη δυναμική στην ανάπτυξή τους και να συμβάλουν στην παγκόσμια ειρήνη, δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος.
Οι δύο ηγέτες βρίσκονται στην πρωτεύουσα του Καζακστάν για να παρακολουθήσουν τη 17η σύνοδο του Συμβουλίου των Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
Ο Σι σημείωσε ότι η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Ινδία και είναι έτοιμη να συνεργασθούν για την ενίσχυση της αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης, τη σύνδεση των αναπτυξιακών στρατηγικών τους, την εμβάθυνση της πρακτικής συνεργασίας και τη διατήρηση του συντονισμού και της συνεργασίας σε διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις.
Ο Κινέζος Πρόεδρος ζήτησε περισσότερη επικοινωνία σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, θεσμοθετημένες ανταλλαγές, στρατηγική επικοινωνία και εναρμόνιση πολιτικών.
Η Κίνα και η Ινδία, πρόσθεσε, πρέπει επίσης να ενισχύσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις και να συνεργασθούν για να υπάρξουν γρήγορα οφέλη από τη συνεργασία σε τομείς, όπως η παραγωγική δυνατότητα, τα βιομηχανικά πάρκα και η κατασκευή σιδηροδρόμων.
Εξαίροντας τη μακρά φιλία μεταξύ των δύο χωρών με αρχαίους πολιτισμούς, ο Μόντι είπε ότι μία υγιής σχέση Ινδίας - Κίνας θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της άστατης διεθνούς κατάστασης.
Ο Ινδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να εξαντλήσουν τις δυνατότητες για συνεργασία, να ενισχύσουν την επικοινωνία και τον συντονισμό σε διεθνείς υποθέσεις και να σεβασθούν τις αμοιβαίες βασικές ανησυχίες, αντιμετωπίζοντας με τον κατάλληλο τρόπο τις διαφορές τους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ο SCO ιδρύθηκε το 2011 και είναι ένας περιφερειακός Οργανισμός - πολιτικός, οικονομικός και ασφάλειας - στον οποίο μετέχουν ως πλήρη μέλη η Κίνα, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν.
Η Ινδία και το Πακιστάν, δύο χώρες που είναι παρατηρητές του SCO, υπέγραψαν πέρυσι το Μνημόνιο Υποχρεώσεων του Οργανισμού, ξεκινώντας έτσι την επίσημη διαδικασία ένταξης σε αυτόν ως πλήρη μέλη.