Διεθνή

Στέλνει πλοία στο Στενό του Χουρμούζ η Ν.Κορέα


Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδιάζουν να ενισχύσουν την αποστολή τους κατά της πειρατείας η οποία δρα το τρέχον διάστημα στα ανοικτά της Αφρικής και να τη μεταφέρουν στην περιοχή του Στενού του Χουρμούζ, μετά τις πιέσεις που άσκησε στη Σεούλ η Ουάσινγκτον να συμβάλλει στη φύλαξη δεξαμενόπλοιων που κινούνται στον Κόλπο.

Οι επιθέσεις το 2019 εναντίον πετρελαιοφόρων στο Στενό του Χουρμούζ, στα ανοικτά του Ιράν, ώθησαν τις ΗΠΑ να ανακοινώσουν ότι αρχίζουν διαδικασία συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού που θα εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Αν και η Νότια Κορέα θα αναπτύξει την αποστολή αυτή στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Περσικού Κόλπου, δεν θα ενταχθεί επίσημα στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας.

«Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας αποφάσισε να επεκτείνει προσωρινά την ανάπτυξη της στρατιωτικής μονάδας Τσονγκχέ, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών μας και την ελεύθερη διέλευση των πλοίων μας», ενημέρωσε δημοσιογράφους αξιωματούχος του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Άμυνας.

Η μονάδα Τσονγκχέ σταθμεύει στον Κόλπο του Άντεν από το 2009· επιχειρεί για την αντιμετώπιση της πειρατείας σε συνεργασία με αεροναυτικές δυνάμεις κρατών της Αφρικής, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η δύναμη αυτή περιλαμβάνει 302 στρατιωτικούς, ένα αντιτορπιλικό 4.500 τόνων, ένα ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου Lynx και τρία ταχύπλοα, σύμφωνα με την αμυντική λευκή βίβλο της Νότιας Κορέας του 2018.

Η μονάδα διεξήγαγε επιχειρήσεις όπως η διάσωση, το 2011, εμπορικού πλοίου της Νότιας Κορέας και του πληρώματός του που είχαν πέσει στα χέρια πειρατών. Στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας είχαν εξοντώσει οκτώ πειρατές και είχαν συλλάβει άλλους πέντε σε αυτήν την επιχείρηση.

Η νοτιοκορεάτικη δύναμη έχει επίσης απομακρύνει νοτιοκορεάτες υπηκόους από τη Λιβύη και την Υεμένη, ενώ ως τον Νοέμβριο του 2018 συνόδευσε κάπου 18.750 νοτιοκορεάτικα και ξένα πλοία.

Η Νότια Κορέα, βιομηχανική χώρα η οποία κατατάσσεται πέμπτη ως προς τις εισαγωγές αργού παγκοσμίως και ήταν ένας από τους σημαντικότερους πελάτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, διέκοψε τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου τον Μάιο του 2019, όταν τερματίστηκε η ισχύς της εξαίρεσής της από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, στις αρχές εκείνου του μήνα.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης