Κλιμακώνει περισσότερο η Τουρκία τις προκλήσεις της καθώς βιάζεται να υλοποιήσει αυτά που προκύπτουν από τη συμφωνία με Λιβύη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" της Κύπρου, “η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, σε μια πρώτη προσπάθεια να επιβάλει νέα τετελεσμένα, αλλά και για να ανιχνεύσει τις ελλαδικές αντιδράσεις και αντοχές”.
Επισημαίνεται η Άγκυρα βιάζεται να υλοποιήσει τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς αμέσως μετά την επικύρωσή της από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση προχώρησε στην κατάθεσή της στη συνέχεια στα Ηνωμένα Έθνη, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τώρα επιταχύνει τις διαδικασίες για να βγάλει πλοία εντός της ελληνικής ή στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πρώτο βήμα, συνεπώς, είναι η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, γεωτρύπανου. Η δεύτερη φάση δεν αναμένεται ότι θα γίνει αμέσως”, γράφει η κυπριακή εφημερίδα.
Νέο γεωτρύπανο θέλει να αγοράσει η Τουρκία
Η Τουρκία επιταχύνει τις προσπάθειές της για αγορά και τρίτου γεωτρύπανου, σύμφωνα με την εφημερίδα “Γενί Σαφάκ” η οποία αναφέρει ότι οι κινήσεις της στρέφονται προς νορβηγικές εταιρείες από τις οποίες αγόρασε τα πλωτά γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “Γενί Σαφάκ”, υπό τον τίτλο “Τρίτο γεωτρύπανο η νέα κίνηση”, η Τουρκία ετοιμάζεται για την αγορά νέου γεωτρύπανου ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει και κινήσεις για εκπαίδευση προσωπικού, σε εθνική βάση, που θα στελεχώσει το νέο πλωτό γεωτρύπανο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι σχεδιάζεται εθνική παραγωγή υλικού για τα γεωτρύπανα ώστε η Τουρκία να μην εξαρτάται από το εξωτερικό.
Διαμοιρασμό θέλει ο Ακάρ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επανέφερε το θέμα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, οποίος δήλωσε συγκεκριμένα: «Το πιο εύκολο πράγμα στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο είναι η ακριβοδίκαιη και σύμφωνα με το δίκαιο κατανομή κάθε είδους πηγής ενέργειας και πλούτου.»