Χρηστικά

Στεγαστικό πρόβλημα: Κλειστά και αναξιοποίητα 900.000 σπίτια - Ποια είναι τα «αγκάθια»


Τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά και αναξιοποίητα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή του Δημοσίου, αλλά και των τραπεζών, αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα που συντηρεί ή ακόμη και διογκώνει το στεγαστικό πρόβλημα. 

Ο αριθμός των αναξιοποίητων ακινήτων προκαλεί ίλιγγο: 900.000 υπολογίζονται αυτά που παραμένουν κλειστά για διάφορους λόγους και προφανώς αν αξιοποιούνταν υπό το κατάλληλο πλαίσιο, το στεγαστικό πρόβλημα-που έγκειται εκτός των άλλων και στον μικρό αριθμό διαθέσιμων κατοικιών- να είχε περιοριστεί σημαντικά.

Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή» τα κλειστά και μη αξιοποιημένα ακίνητα υπολογίζονται σε 900.000, όπου οι 500.000 ιδιοκτησίες, που προέρχονται από σχολάζουσες κληρονομιές ή αποποιήσεις, έχουν περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου. Οι 400.000 έχουν περάσει στην κυριότητα των τραπεζών (ή servicers) λόγω χρεών των ιδιοκτητών του. 

Μόνο στην Αθήνα, το κράτος έχει στην κατοχή του 5.000 κλειστές κατοικίες, μόνο από κληροδοτήματα, ενώ παραμένει θολό το τοποίο αναφορά με τον αριθμό άλλων κατοικιών που κατέχει το Δημόσιο και προέρχονται από κατασχέσεις και αποποιήσεις κληρονομιάς. Πόσες άλλες ανήκουν στο Δημόσιο από κατασχέσεις ή αποποιήσεις κληρονομιάς, είναι άγνωστο. 

Τα προσκόμματα στην αξιοποίησή τους

Για την αξιοποίηση όσων ελέγχονται από το Δημόσιο, οι δυσκολίες είναι πολλές: α) δεν έχουν καν καταγραφεί, ώστε να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους και β) δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας για την ενεργή διαχείριση αυτής της περιουσίας. 

Στην περίπτωση των τραπεζών: α) η γραφειοκρατική διαδικασία για την πώλησή τους είναι δαιδαλώδης  ενώ β) πολλά έχουν πολεοδομικές και νομικές εκκρεμότητες. 

Επίσης, όπως είχε γράψει πρόσφατα το Sin, από τις κατοικήσιμες κατοικίες που δηλώνονται ως κενές, δεν είναι βέβαιο, ότι είναι κενές, αλλά υπάρχουν υπόνοιες ότι ενοικιάζονται κρυφά από την εφορία, είτε μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων είτε με μακροχρόνιες μισθώσεις σε «γνωστούς». Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ ετοιμάζει ένα πλαίσιο ελέγχων, με βασικό σημείο διασταύρωσης τις καταναλώσεις στα ρολόγια της ΔΕΗ και του νερού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι το ακίνητο δεν κατοικείται.

Φοροκίνητρα σε ιδιοκτήτες να βγάλουν τα ακίνητα προς ενοικίαση

Όσοι ιδιοκτήτες επιλέξουν να βγάλουν ξανά τα ακίνητα στην αγορά προς ενοικίαση, θα έχουν τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων.

Προϋπόθεση είναι τα ακίνητα αυτά, θα πρέπει να ήταν κλειστά για τρία χρόνια, να έχουν επιφάνεια μέχρι 120 μέτρα, να διατεθούν σε νέες μισθώσεις για μια τριετία μέχρι το τέλος του 2025 και να ανήκουν σε φυσικό πρόσωπο. Δεν ισχύει η απαλλαγή, για ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα.
Επίσης, απαλλάσσονται από τη φορολογία τα μισθώματα, για τα ακίνητα που είναι ενταγμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και θα ενοικιαστούν μακροχρόνια. 

 

Διαβαστε επισης