Επικαιρότητα

ΣτΕ: Συζητήθηκε η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό


Να αποφανθεί αν θα χορηγηθεί ή όχι άσυλο στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, καλείται πλέον η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συζητήθηκε σήμερα η αίτηση του τέως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με την οποία ζητείται να ανασταλεί η απόφαση χορήγησης ασύλου στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim, ο οποίος έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Ο Τούρκος αξιωματικός δεν παρέστη στο δικαστήριο, καθώς βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρής φρούρησης για λόγους ασφαλείας, και εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους του.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του δημοσίου και οι νομικοί παραστάτες του Τούρκου αξιωματικού διασταύρωσαν τα ξίφη τους διατυπώνοντας τα νομικά τους επιχειρήματα.

Το Δημόσιο ζήτησε την ακύρωση της προσβαλλόμενης απόφασης υποστηρίζοντας ότι είναι αντιφατική, νομικά εσφαλμένη και έχει ανεπαρκή αιτιολογία.

Οι συνήγοροι υποστήριξαν πως τα αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν οι αξιωματικοί τιμωρούνται τόσο στην Τουρκία όσο και στη χώρα μας από τις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα οι στασιαστικές ενέργειες.

Μάλιστα, επεσήμαναν πως είναι δικαίωμα του κράτους υποδοχής η χορήγηση ασύλου εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις.

«Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου» τόνισε ο νομικός εκπρόσωπος του δημοσίου επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή που του χορήγησε το άσυλο δέχθηκε ότι ο εν λόγω Τούρκος αξιωματικός δεν μετείχε στο πραξικόπημα, δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Τουρκία και τα στοιχεία σε βάρος του είναι αόριστα, όμως όλα αυτά δεν μπορούν να στηρίξουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και εξ αυτού να στηρίξουν τη χορήγηση ασύλου".

Από την πλευρά τους, οι νομικοί παραστάτες του Τούρκου αξιωματικού υπεραμύνθηκαν της εγκυρότητας της απόφασης της αρμόδιας Επιτροπής που χορήγησε το άσυλο ζητώντας την απόρριψη της αίτησης ακυρότητας του δημοσίου.

Ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι «η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου». Σε ότι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος των οκτώ τις οποίες υποστηρίζει η Άγκυρα, ο κ. Αλιβιζάτος, επικαλούμενος και την απόφαση περί έκδοσης του Αρείου Πάγου επισήμανε  ότι δεν αποδείχθηκε ότι μετείχαν στο πραξικόπημα.

«Αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής του στο πραξικόπημα, τόνισε, τότε δεν θα ήταν επιτρεπτό να δώσουμε άσυλο σε ένα εγκληματία, αλλά εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, το ξέρουμε όλοι, τους αποκαλεί καθημερινά "τρομοκράτες και δολοφόνους" τί άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί για πολιτικούς λόγους φοβούνται να πάνε πίσω;" είπε και συμπλήρωσε "οι πολιτικές πεποιθήσεις είναι διαφορετικές από το πολιτικό έγκλημα και εξαιτίας των πολιτικών πεποιθήσεων φοβάται να γυρίσει πίσω...»

Ο κ. Αλιβιζάτος, κλείνοντας  απευθύνθηκε  στους δικαστές λέγοντας: «Περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι ως Έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα».

Η απόφαση που θα εκδοθεί προσεχώς θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού το θέμα εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010 με αποτέλεσμα να αφορά και τους οκτώ Τούρκους.

Πάντως , μέχρι το τέλος του μήνα και οι άλλοι επτά αξιωματικοί, για τους οποίους η διαδικασία ασύλου  βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι καθώς λήγει το ανώτατο όριο της διοικητικής κράτησης που προβλέπει ο νόμος για τις περιπτώσεις των αιτούντων άσυλου, συμφωνα με το iefimerida.gr.