Χρηστικά

ΣτΕ: Ναι σε άνοιγμα λογαριασμών και σαρωτικές έρευνες σε βάθος χρόνου


 Νέα δεδομένα προκύπτουν αναφορικά με το εγχείρημα των φορολογικών αρχών να πραγματοποιήσουν διευρυμένους ελέγχους σε βάθος χρόνου και το κυριότερο να… «ανοίξουν» τραπεζικούς λογαριασμούς και εμβάσματα. Αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, που επί της ουσίας άναψε το «πράσινο» φως προκειμένου να «ανοιχτούν» λογαριασμοί και πριν το 2010 και να ελεγχθούν τραπεζικά στοιχεία και συναλλαγές φορολογουμένων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο έλεγχος σε βάθος χρόνου που «νομιμοποιείται» μέσω του ΣτΕ, θα έχει ως άμεσο αντίκτυπο, τις κλήσεις της εφορίας σε χιλιάδες φορολογούμενους, για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για αποκλίσεις μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των τραπεζικών λογαριασμών.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια εντατικούς ελέγχους, που αποσκοπούν στον εντοπισμό φοροφυγάδων- κυρίως μεσαίας και μεγάλης κλίμακας- οι οποίοι απέκρυπταν συστηματικά να δηλώνουν στην εφορία ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους. Από το πρώτο «ξεσκόνισμα» που πραγματοποίησαν οι ελεγκτικές αρχές, προέκυψαν «λαβράκια», καθώς εντοπίστηκαν μεγάλα εμβάσματα κυρίως προς το εξωτερικό, τα οποία δεν «ταυτίζονταν» με τα δηλωθέντα εισοδήματα των εν λόγω φορολογουμένων.

Η απόφαση του ΣτΕ που ουσιαστικά ανατρέπει πρότερη σχετική γνωμάτευση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, πηγαίνει τους ελέγχους ένα βήμα πιο μπροστά. Επιτρέπει πλέον την πλήρη διερεύνηση των τραπεζικών λογαριασμών και εμβασμάτων και σε βάθος χρόνου, πριν από το 2010, βάση μάλιστα του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου του Ν.3888/10.

Προσφέρει ένα σημαντικό «όπλο» στα χέρια των φορολογικών Αρχών, που πλέον αποκτούν την απαιτούμενη ευελιξία αλλά και ένα σταθερό πλαίσιο, αναφοράς, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν βαθύτερους ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς και εμβάσματα.

Τα νέα δεδομένα ασφαλώς και θα κάνουν δύσκολη τη ζωή για χιλιάδες φορολογούμενους, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που έχει ήδη καταγραφεί απόκλιση ανάμεσα στο δηλωθέν εισόδημα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η εφορία θα προχωρήσει σε κλήσεις των εν λόγω φορολογουμένων, θα τεθούν υπό το «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών. Τραπεζικοί λογαριασμοί και εμβάσματα θα περάσουν από «κόσκινο»…

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μοναδικό εμπόδιο σχετικά με το χρονικό βάθος του ελέγχου, είναι οι διατάξεις και η νομολογία που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την παραγραφή τέτοιων ελέγχων και αξιώσεων του Δημοσίου.