Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τη χθεσινή τους υποχώρηση ύστερα από τη βουτιά των τιμών των εμπορευμάτων, με το ράλι που καταγράφουν μετοχές όπως η Pearson και η Logitech να προσφέρει στήριξη στην αγορά.
Το κλίμα παρέμενε εύθραυστο καθώς εξασθένησε η αρχική άνοδος των ασιατικών αγορών, με την περαιτέρω πτώση των τιμών του αργού να αναμένεται να διατηρήσει τις πτωτικές πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές.
Εικόνα σταθεροποιήσης εμφάνιζε ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σε ό,τι αφορά την ποσοστιαία μεταβολή του καθώς κινείτο περίπου στις 1.267 μονάδες έχοντας νωρίτερα ανέλθει έως και τις 1.282,49 μονάδες. Χθες υποχώρησε κατά 3,3% στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2014.
Η μετοχή της βρετανικής εταιρίας εκπαιδευτικών εκδόσεων Pearson κατέγραφε άνοδο άνω του 10% μετά την ανακοίνωση των σχεδίων για περικοπή του εργατικού της δυναμικού κατά 10%, για καθορισμό ανώτατου ορίου στο μέρισμα και για αναδιάρθρωση ύστερα από την πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2015 και το 2016.
«Ενώ είναι απογοητευτικό να βλέπει κανείς περαιτέρω κόστος αναδιάρθρωσης και μικρή, αν όντως υπάρχει κάποια, βελτίωση στις βασικές αγορές, σε γενικές γραμμές θεωρούμε ενθαρρυντικό ότι η Pearson αποφάσισε να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις, σχολίασε ο Ρόντι Ντέιβιντσον, αναλυτής στην Shore Capital.
Άνοδο 8,9% κατέγραφε η ελβετοαμερικανική εταιρία κατασκευής τεχνολογικού εξοπλισμού Logitech καθώς τα τριμηνιαία κέρδη της ξεπέρασαν τις προβλέψεις των επενδυτών.
Απώλειες 6% κατέγραφε, ωστόσο, η Deutsche Bank που προειδοποίησε ότι αναμένει καθαρές ζημίες ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ για το 2015 λόγω απομειώσεων, δικαστικών εξόδων και εξόδων αναδιάρθρωσης. Η ανακοίνωση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας δημιούργησε εκ νέου ανησυχίες ότι θα χρειαστεί να αντλήσει νέα κεφάλαια για να ενισχύσει τα οικονομικά της.
Η προσοχή της αγοράς στρέφεται επίσης στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια αλλά να δώσει έμφαση στους αυξανόμενους κινδύνους για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ενισχύοντας τις προοπτικές για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής αργότερα φέτος.