Οικονομία

Σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα ζητά το ΟΕΕ


Την πεποίθηση πως "η χώρα χρειάζεται ένα υγιές και όχι κρατικοδίαιτο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, δηλαδή στη χρηματοδότηση της αγοράς από το τραπεζικό σύστημα, στην ταχεία αδειοδότηση επενδυτικών σχεδίων, στην καθιέρωση ενός σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος, που θα συνοδεύεται από χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, σε εκλογικευμένες ασφαλιστικές εισφορές, που δεν θα πνίγουν την επιχείρηση", εξέφρασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Ο κ. Κόλλιας επισήμανε: «Η χώρα χρειάζεται αξιοπιστία στην προσπάθειά της να επιστρέψει στις αγορές, διότι, μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να μην έχει ανάγκη άμεσα ρευστότητας, λόγω και του μαξιλαριού που διαθέτει, όμως η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και της πρόσβασής μας σε φθηνό χρήμα, εξακολουθεί να κρατά μακριά από το φθηνό χρήμα και τις τράπεζες, και - κατ΄ επέκταση - τις ελληνικές επιχειρήσεις. Προσοχή, όμως. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το μαξιλάρι αυτό να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική για την υλοποίηση μέτρων ελάφρυνσης, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα».

«Ουδείς νομίζω ότι διαφωνεί πως οτιδήποτε επιστρέφεται στους πολίτες με τη μορφή ελαφρύνσεων είναι καλό. Ειδικά όταν είναι μόνιμου χαρακτήρα. Και, επειδή μιλάμε για αξιοπιστία, η αξιοπιστία δεν αφορά μόνο στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων και των συνεννοήσεων με τους δανειστές», είπε.

Ο επικεφαλής του ΟΕΕ δήλωσε: «Η δεύτερη πλευρά της αξιοπιστίας αφορά στο πώς η Ελληνική Δημοκρατία αντιμετωπίζει όλους όσοι θέλουν να φέρουν τα χρήματά τους στη χώρα μας, για να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά και το πώς αντιμετωπίζει τον κάθε πολίτη, που πληρώνει φόρους και εισφορές για να έχει τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Κι εδώ, τα πράγματα δεν είναι καλά».

Εν συνεχεία, υπογράμμισε σχετικά με την έκθεση για την Οικονομική Ελευθερία, που φέρνει τη χώρα μας στην 108η θέση, σε σύνολο 162, στο φορολογικό σύστημα, στη γραφειοκρατία στην αδειοδότηση επιχειρήσεων και στην καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που είναι οι βασικοί λόγοι, που κρατούν τη χώρα χαμηλά στη σχετική κατάταξη (και τελευταία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών).

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σήμερα θεωρείται πρωταρχικός στόχος για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης. Η πολυνομία και η πολυπλοκότητα της διοικητικής διαδικασίας, οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, το πλήθος των υπογραφών και οι αδυναμίες συντονισμού των συναρμοδίων υπηρεσιών, που εκδίδουν τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις της λειτουργίας των επιχειρήσεων, αποτελούν εμπόδια, που αποθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, κατέληξε ο κ. Κόλλιας.