Ανοιχτό αφήνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού για την πώληση μετοχικού πακέτου των Ελληνικών Πετρελαίων, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει βιασύνη ούτε πίεση από καμία πλευρά.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, ο κ. Σταθάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών των ΕΛΠΕ μέσω Χρηματιστηρίου, ενώ σημείωσε ότι θα ακολουθήσει μια περίοδος αποτίμησης της κατάστασης και των αποτελεσμάτων του προηγούμενου διαγωνισμού. Η συζήτηση, όπως είπε, είναι ανοιχτή και σε σοβαρό επίπεδο. Πρόσθεσε δε ότι το κατώφλι για τις προσφορές σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική ήταν 5-7 φορές το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων).
Στον διαγωνισμό για την πώληση του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα συμμετείχαν δύο επιχειρηματικά σχήματα αλλά δεν κατατέθηκε καμία δεσμευτική προσφορά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας, ο υπουργός ανέφερε ότι ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ (θυγατρική κατά 35% των ΕΛΠΕ) θα προκηρυχθεί κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί τον Απρίλιο. Το σχέδιο για τη ΔΕΠΑ (εμπορική δραστηριότητα) προβλέπει όπως είναι γνωστό ότι το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το 65% των μετοχών, θα πουλήσει μέσω διαγωνισμού το 50% συν μία μετοχή, ενώ το υπόλοιπο 15% μείον μια μετοχή θα μεταβιβαστεί στο υπερταμείο. Για τη ΔΕΠΑ υποδομών προβλέπεται διατήρηση του ελέγχου του 51% από το Δημόσιο.
Αναφορικά με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ στο πλαίσιο του νέου διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι θα βρεθεί λύση σε σχέση με την τροφοδοσία της μονάδας Φλώρινας με λιγνίτη από το ιδιωτικό ορυχείο της περιοχής, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί μηχανισμός επιμερισμού του ρίσκου μεταξύ ΔΕΗ και νέων ιδιοκτητών, (ζήτημα που είχε συζητηθεί και στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού και είχε απορριφθεί).
Σε σχέση τέλος με τις νομικές διεκδικήσεις που προβάλλει η Euroasia interconnector κατά της διαδικασίας για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής με την μέθοδο που έχει αποφασίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο υπουργός εκτίμησε ότι δεν θα καθυστερήσουν την κατασκευή του έργου, ούτε θα επηρεάσουν την προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ για συμμετοχή επενδυτών στην χρηματοδότηση και εκμετάλλευση του έργου.