Ελλάδα

Σταθάκης: Η Β. Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή


Τη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης περιλαμβάνει ο μετασχηματισμός του τομέα της ενέργειας που βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο περιθώριο των εγκαινίων του περιπτέρου του υπουργείου στην 83η ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο τομέας της ενέργειας αλλάζει ραγδαία, αναπτύσσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και το φυσικό αέριο τα επόμενα δέκα χρόνια με πολλά μεγάλα έργα υποδομής, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Συμφωνία του Παρισιού για τον τρόπο που παράγουμε ενέργεια, παράλληλα με τα μεγάλα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία θα δημιουργήσουν, επίσης, μια τεράστια ώθηση και σε έργα υποδομής».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, η αγορά ενέργειας αλλάζει «οι υποδομές, τα δίκτυα πλέον παραμένουν υπό το Δημόσιο, αυτή είναι η στρατηγική μας και απελευθερώνονται οι αγορές ενέργειας που μαζί με το χρηματιστήριο ενέργειας σε ένα χρόνο θα αλλάξουν εντελώς την αγορά κατανάλωσης και τον τρόπο που οι μεγάλοι, μικροί και ιδιώτες καταναλωτές αγοράζουν ενέργεια και μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο παραγωγής ενέργειας».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως ο αγωγός TAP «που είναι το μεγαλύτερο έργο, 550 χιλιόμετρα, προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα» και «θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το 2020».

Για το έργο του αγωγού IGB, υπάρχουν ικανοποιητικές εξελίξεις, καθώς «έχουν περάσει όλα τα στάδια, τώρα περιμένουμε τις προκηρύξεις για την κατασκευή του και αυτός (ο αγωγός) το 2020 θα είναι έτοιμος». Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην υπογραφή των συμφωνιών για την αξιοποίηση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη: «Υπογράφηκε η συμφωνία των μετόχων, άρα όλα αυτά ειναι σε ολοκλήρωση και ταυτόχρονα ο ΤΑΡ με το γεγονός ότι θα είναι (έτοιμος) το 2020, σημαίνει ότι εμείς θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε αέριο σε πάρα πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, που έχουμε δεσμευθεί να χτίσουμε τα δίκτυα υποδομής. Ταυτόχρονα, είμαστε ανοιχτοί σε νέα σχέδια και νέες διασυνδέσεις και ηλεκτρικές και φυσικό αέριο της Βόρειας Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, τα εν εξελίξει σχέδια για διασύνδεση συμπεριλαμβανομένων των Σκοπίων».