Αγορές

Stand by τα funds στο ΧΑ


Οι τραπεζικές μετοχές ανακάμπτουν και οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινούνται ανοδικά, αλλά η συνολική εικόνα της αγοράς δεν εμπνέει αισιοδοξία για τη συνέχεια. Η συναλλακτική άπνοια και ο ισχνός τζίρος υποδηλώνουν ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια μένουν στο περιθώριο, αποφεύγοντας το ρίσκο βραχυχρόνιων κινήσεων.

Τα καλά νέα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης και το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές φαίνεται ότι δεν αρκούν για να αλλάξει η ψυχολογία στο ελληνικό χρηματιστήριο και να δημιουργηθεί πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον. 

Το ζήτημα των κόκκινων δανείων, οι επιπτώσεις  από την αλλαγή εποπτικών κανόνων και λογιστικών προτύπων, καθώς και η προοπτική των ευρωπαϊκών stress test συντηρούν την αβεβαιότητα για τον τραπεζικό κλάδο.

Μεγάλα χαρτοφυλάκια που έχουν σημαντικές τοποθετήσεις  σε τραπεζικές μετοχές, τηρούν στάση αναμονής. Δεν ενισχύουν τις θέσεις τους, ούτε ρευστοποιούν, εκτιμώντας  ότι τα προσδοκώμενα κέρδη είναι ανάλογα του αναλαμβανόμενου ρίσκου.

Μικρότερη ζήτηση/προσφορά

Αυτή η «απραξία» αποτυπώνεται στο ταμπλό,  με τον μικρό τζίρο και τον χαμηλό όγκο προσφοράς-ζήτησης που εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό στις τραπεζικές μετοχές.

Όπως επισημαίνουν στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, μέχρι το πρόσφατο παρελθόν σε κάθε τιμή ζήτησης-προσφοράς τραπεζικών μετοχών εμφανίζονταν εντολές αγοράς-πώλησης εκατοντάδων χιλιάδων τεμαχίων. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο όγκος αυτός είναι πολύ μειωμένος- η ζήτηση/προσφορά σε κάθε τιμή είναι συνήθως της τάξεως δεκάδων χιλιάδων.

4 μήνες απωλειών

Η συρρίκνωση της συναλλακτικής κίνησης συνδυάζεται με τη διολίσθηση των τιμών. Επί 4 μήνες οι τραπεζικές μετοχές χάνουν έδαφος και σε κάθε μεγάλη διακύμανση καταλήγουν χαμηλότερα. Σ’ αυτό το τετράμηνο ο κλαδικός τους δείκτης έχει χάσει περισσότερα απ’ όσο είχε κερδίσει κατά το πρώτο εξάμηνο τους έτους, όταν κινήθηκε ανοδικά.

Από την αρχή του έτους χάνει 11%, ενώ ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 15% και ο FTSE25 βρίσκεται στο +12%.

Η κρίσιμη στήριξη

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές συμφωνούν ότι η περαιτέρω πορεία των τραπεζικών μετοχών θα είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας της αγοράς τους επόμενους μήνες.

Όπως επισημαίνουν, πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips δείχνουν καλή τεχνική εικόνα και μπορεί να κινηθούν ανοδικά τις επόμενες εβδομάδες. Όμως, αν δεν ακολουθήσουν τα τραπεζικά χαρτιά, τα περιθώρια ανόδου θα είναι μικρά.

Προς το παρόν, η αγορά βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και βραχυχρόνιας διόρθωσης. Το σημαντικό για τον ΓΔ είναι να παραμείνει πάνω από την σημαντική αντίσταση, που εντοπίζεται στην περιοχή των 725 μονάδων.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κινείται  περί τις 743 μονάδες με κέρδη 0,50%, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας +0,93% στις 746,09 μονάδες.

Κατά 0,65% ενισχύεται ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1.955 μονάδες. Ανοδο περίπου 1% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος νωρίτερα πήγε μέχρι +2,27%.

Στο τραπεζικό ταμπλό Eurobank +1,9%, Εθνική +1,2%, Alpha +0,6%. Αμετάβλητες Πειραιώς και Attica Bank.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η Coca-Cola με +1,5%. Ακολουθούν ΔΕΗ, Grivalia, ΕΛΠΕ και Σαράντης με +1,1%.

Στον αντίποδα ΟΛΠ και Βιοχάλκο -0,7%, ΟΤΕ -0,4%.

Μόλις 7 εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος σε δύο ώρες συνεδρίασης