«Η κυβέρνηση έχει όραμα, στρατηγικό σχέδιο και προπαντός πίστη στην Ιστορία, στις δυνατότητες και στην προοπτική της πατρίδας και των πολιτών της. Με αλληλεγγύη, πολιτική και κοινωνική συνεννόηση, και συστράτευση, θα τα καταφέρουμε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «είναι χρέος όλων μας έναντι των καλών, πολλών σελίδων της Ιστορίας μας και των επόμενων γενεών, να έχουμε μία διεθνώς αξιοπρεπή και διαρκώς ισχυροποιούμενη πατρίδα».
Καλώντας τα κόμμα να ψηφίσουν τον Προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η συστηματική αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος, ώστε αυτό να συγκλίνει σταδιακά, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Αυτό τόνισε, προϋποθέτει αύξηση της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας, ενίσχυση της παραγωγικότητας της εργασίας, αύξηση του παραγωγικού κεφαλαίου, νέες επενδύσεις, ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθόδων παραγωγής.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε ότι «αναμφίβολα το 2020 ήταν ένα έτος δοκιμασίας για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι έτος οδυνηρό για την κοινωνία, και πολύ δύσκολο για την οικονομία. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, που έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις, σε πολλά διαφορετικά μέτωπα» αλλά «τα πήγε συγκριτικά καλά, σε όλα τα επίπεδα και πεδία. Η κοινωνία επέδειξε δύναμη και αντοχές. Οι πολίτες φανέρωσαν κρυμμένες αρετές και υποτιμημένες δυνατότητες. Η κυβέρνηση ανέδειξε υπευθυνότητα. Και όλα αυτά αποτιμώνται και αναγνωρίζονται, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον της πατρίδας μας.Και πάνω σε αυτά πρέπει να στηριχθούμε, με αυτοπεποίθηση» και έτσι «θα μεταβούμε από την ύφεση και την αβεβαιότητα του 2020, στην ανάπτυξη και την αισιοδοξία του 2021».
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα διαθέτει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Δυνατά ιστορικά, γεωπολιτικά, περιβαλλοντικά και γεωγραφικά στοιχεία. Καλά εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Και αυτές οι δυνατότητές της θα ευοδώνονται, μόνο εφόσον εφαρμόζουμε εκείνες τις πολιτικές που τις αναδεικνύουν, τις διευκολύνουν και τις επιβεβαιώνουν».
Μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον, σημείωσε, το οικονομικό επιτελείο, με αίσθημα χρέους έναντι της πατρίδας, δικαίου έναντι της κοινωνίας, και ευθύνης έναντι των πολιτών, σχεδιάζει και υλοποιεί τις βέλτιστες πολιτικές εντός του πεδίου των εφικτών λύσεων [...] Στοχεύουμε, εκπέμποντας ασφάλεια και σταθερότητα, στην υπέρβαση της κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, και θέτουμε τις βάσεις, αρχικά για ταχεία ανάκαμψη και στη συνέχεια για διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη».
Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε τις επικρίσεις, τόσο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, όσο και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως ο ίδιος άκουσε «ατεκμηρίωτους και αβάσιμους ισχυρισμούς» και απάντησε καταθέτοντας πίνακες και στοιχεία. Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει ως «χόμπι» την ανεύθυνη πλειοδοσία. Ευτυχώς για τη χώρα, εμείς δεν έχουμε ακολουθήσει τις λαϊκιστικές προτροπές του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της κρίσης. Εάν το είχαμε κάνει τότε, σήμερα - δεδομένης και της εξέλιξης της πανδημίας - θα είχαμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αδυνατώντας να βοηθήσουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, και αφήνοντας ακάλυπτη τη χώρα, σε κινδύνους».
Ειδικά για στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζει πως ο Προϋπολογισμός δεν ενισχύει την κοινωνική συνοχή, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «κάνει ακριβώς το αντίθετο. Ενισχύουμε, περισσότερο τους χαμηλόμισθους, με την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Επεκτείνουμε επιδόματα ανεργίας. Στηρίζουμε τους μακροχρόνια ανέργους στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ενισχύουμε δράσεις του ΟΠΕΚΑ, με αυξημένο κατά 600 εκατ. ευρώ το ύψος των κοινωνικών επιδομάτων για το 2021. Ενισχύουμε τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Χορηγούμε διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Υλοποιούμε πρόγραμμα κρατικής επιδότησης της δόσης δανείου, για ενήμερα και μη νοικοκυριά. Παρέχουμε κίνητρα για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Ενισχύσαμε με επιπλέον πόρους, από το αποθεματικό της χώρας, τις δομές της δημόσιας υγείας. Και θα συνεχίσουμε να τις ενισχύουμε, για όσο χρειαστεί και για ό,τι χρειαστεί, και το 2021».
Αναφορικά με την στήριξη των εργαζομένων, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα, τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης και την προστασία, όσο είναι εφικτό, των εισοδημάτων των εργαζομένων. Και τα κατάφερε ικανοποιητικά, καλύτερα από τις άλλες χώρες. Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης, όλες οι εκθέσεις και τα στοιχεία αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Σχετικά με τα εισοδήματα των εργαζομένων, πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι, μετά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης αυτών, η απώλεια περιορίζεται σημαντικά - κυρίως για τα χαμηλά εισοδήματα, όπου η Ελλάδα έχει πετύχει το 3ο μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης των απωλειών εισοδήματος στην Ευρώπη. Χωρίς να λαμβάνεται μάλιστα υπόψη ο μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων στη Ελλάδα, που ενισχύονται και μέσω άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή».
Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «απέδειξε ότι διαθέτει αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα. Χορηγεί αποζημίωση ειδικού σκοπού, καλύπτει ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού, αναστέλλει βεβαιωμένες οφειλές, προβλέπει την καταβολή μειωμένου μισθώματος κύριας κατοικίας. Η χώρα μας επέλεξε την οριζόντια στήριξη όλων των εργαζόμενων, πλήρως και μερικώς απασχολούμενων, ενώ η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών έθεσε περιορισμούς.
Επιπλέον, σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι περισσότερες χώρες ανέλαβαν μέρος της στήριξης των εργαζόμενων, καλούμενος ο πληττόμενος επιχειρηματίας να καλύψει το υπόλοιπο (Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Λιθουανία, Δανία, Εσθονία, Πολωνία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Σουηδία). Τα μέτρα που λήφθηκαν στη χώρα μας, είχαν ως σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, κάτι που αποτυπώθηκε και νομοθετικά, ως όρος της κρατικής συνδρομής, αντίθετα με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
«Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η οικονομική πολιτική έχει στηρίξει συγκριτικά αποτελεσματικά, στο μέτρο πάντα του εφικτού, τα εισοδήματα των εργαζομένων και την αγορά εργασίας» υπογράμμισε ο υπουργός. Εμείς ζούμε στον πραγματικό κόσμο «και όχι σε γυάλινους πύργους. Ακούμε το σφυγμό, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες, κατανοούμε τους προβληματισμούς, σεβόμαστε τις αγωνίες των πολιτών. Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης. Αντιδρούμε με αμεσότητα. Διαχειριζόμαστε με ευελιξία τις συνέπειες της κρίσης. Ενεργούμε ψύχραιμα και συγκροτημένα. Επιδιώκουμε να ελαχιστοποιούμε τα λάθη και να περιορίζουμε τις παραλείψεις, μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Επιδεικνύουμε, μαζί με την κοινωνία, υπομονή. Αναδεικνύουμε αντοχές. Αποδεικνύουμε ότι το Δημόσιο διαθέτει αρκετές νησίδες ποιότητας - δημόσιους λειτουργούς που δούλεψαν άοκνα, τους τελευταίους μήνες, και τους οποίους, δημόσια, ευχαριστώ. Όλα αυτά είναι συλλογικές επιτυχίες, που πιστώνονται σε όλες και σε όλους. Στην κρίση αποδείξαμε ως χώρα, με πρωτεργάτη την κοινωνία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε! Κερδίσαμε αξιοπιστία, εμπιστοσύνη, κύρος!» ανέφερε ο υπουργός.
Για το έτος 2021, προτεραιότητες είναι πλέον:
1ον: Η στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, με μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ, μέχρι να βρουν τον βηματισμό τους στην οικονομία. Βασικοί στόχοι είναι η στήριξη της απασχόλησης, της ρευστότητας, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των δανειοληπτών, της δημόσιας υγείας και παιδείας. Ως οκονομικό ειτελείο θα είμαστε κοντά στην κοινωνία, για όσο χρειαστεί.
2ον: Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Στόχος είναι η ισχυροποίηση της πατρίδας για την αντιμετώπιση προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός.
3ον: Η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης ενός - εγχώριας ιδιοκτησίας - ρεαλιστικού και φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου, που θα διέπεται από τις αρχές της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής ανταποδοτικότητας. Σχέδιο σύγχρονο και εξωστρεφές, του οποίου η υλοποίηση θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τις επενδύσεις και την κοινωνική συνοχή. Σχέδιο με βασικούς άξονες τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τον έλεγχο των δαπανών μέσω της επισκόπησης αυτών. Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κανόνων στη δημόσια διοίκηση. Την αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού χρέους. Την εξυγίανση των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων. Την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Τον περιορισμό αντικινήτρων και εμποδίων για επενδύσεις. Την επένδυση στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η παιδεία, η δια βίου μάθηση, η έρευνα και η καινοτομία. Τη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης ανθρωπίνου κεφαλαίου, όπως πράττουμε με τα φορολογικά κίνητρα που πρόσφατα νομοθετήσαμε. Την ποιοτική αναβάθμιση τομέων της οικονομίας, όπως είναι ενδεικτικά, η αγροδιατροφή και ο τουρισμός. Τη δημιουργία ενός ουσιαστικού, ισχυρού κράτους πρόνοιας.
4η: Η χρηματοδότηση τόσο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, όσο και του σχεδίου ανάπτυξης της οικονομίας, μέσα από τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πόροι σημαντικοί, κατανεμημένοι ευνοϊκότερα στη χώρα μας, αποτέλεσμα των συστηματικών πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Οι βασικές προτεραιότητες αξιοποίησης των κονδυλίων, εστιάζουν στη στήριξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας, στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, στην ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, στις υλοποίηση πολύτροπικών υποδομών μεταφορών, στην δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση, στην τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην άμβλυνση των κοινωνικών αποκλεισμών και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Αυτοί οι πόροι, μαζί με τα κονδύλια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, πρέπει να αξιοποιηθούν τάχιστα και αποτελεσματικά. Και αυτό πράττει η κυβέρνηση, με μεθοδικότητα, με χρονοδιαγράμματα, διαδικασίες παρακολούθησης και μηχανισμούς εφαρμογής.