Οικονομία

Σταϊκούρας: Να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και την επόμενη μέρα της πανδημίας


«Είμαστε εδώ για να κάνουμε ότι άλλο απαιτείται, προκειμένου να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία μέσα στην παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, που ευχόμαστε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, αλλά και την επόμενη μέρα. Και όταν κλείσει αυτή η παρένθεση θα επανέλθουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, των μειώσεων, με μόνιμο τρόπο, φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορεί η χώρα να πετύχει γρήγορη ανάκαμψη, βιώσιμη ανάπτυξη και να δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης κυρίως στον ιδιωτικό τομέα». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας απόψε σε διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε στην Πάτρα ο ιστότοπος «The Best» με θέμα «Η επόμενη ημέρα» στην Δυτική Ελλάδα μετά την πανδημία.

Όσον αφορά στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμόζονται, ο Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε ότι «υπάρχει ένα πλέγμα μέτρων δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναδειχθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τα οποία έχουν βοηθήσει, ώστε να στηριχθούν επιχειρήσεις και κυρίως οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και αυτό αναδεικνύεται σε όλη την Ευρώπη». Μιλώντας για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το χαρακτήρισε ως «ένα εξαιρετικά πετυχημένο και ισορροπημένο μετρό που ξεκίνησε με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και εξελίσσεται έτσι ώστε το 50% της προκαταβολής να μην είναι επιστρεπτέο στην τέταρτη κατά σειρά, ενώ θα ακολουθήσει το ίδιο και στην πέμπτη». «Ούτως ή άλλως», συνέχισε, «όποιο κομμάτι είναι να επιστραφεί στην ελληνική πολιτεία, αυτό θα γίνει από το 2022 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία και η επιχείρηση που την έχει λάβει». «Άρα, υπό αυτήν την έννοια» σημείωσε, «δεν φοβόμαστε ότι θα δημιουργηθεί, λόγω της επιστρεπτέας προκαταβολής, μία νέα γενιά ανεξόφλητων δανείων των επιχειρήσεων και για αυτό ενεργήσαμε με τον συγκεκριμένο τρόπο». Μάλιστα, σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε ειδικά στην Αχαΐα, λέγοντας ότι «μέχρι τώρα έχουν πέσει στην πραγματική οικονομία, μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών, 102 εκατομμύρια ευρώ σε 10.000 ΑΦΜ» προσθέτοντας ότι «δεν νομίζω να έχουν πέσει ποτέ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στην Αχαΐα τόσοι πολλοί πόροι κατευθείαν από τον κρατικό προϋπολογισμό». Μένοντας στο θέμα των επιστρεπτέων προκαταβολών, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «κατ΄ αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται το γιατί θα πρέπει πάντα να έχεις όπλα στη φαρέτρα σου, ώστε να τα ρίξεις την κατάλληλη χρονική στιγμή, μη γνωρίζοντας την ένταση και την έκταση του προβλήματος». Παράλληλα, τόνισε ότι «μία οργανωμένη πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει με σοβαρότητα και μεθοδικότητα εκείνα τα πολεμοφόδια που θα τα ρίχνει όλο και περισσότερο στη μάχη για να μπορέσει η οικονομία να σταθεί στα πόδια της και να ατενίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον».

Στην ίδια ημερίδα μίλησε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται να ενισχυθεί ο πολιτικός και κοινωνικός διάλογος, γιατί ζούμε μία πρωτόγνωρη κρίση». Επίσης, επεσήμανε ότι «το μέγεθος της κρίσης για την Ελλάδα θα είναι από τα μεγαλύτερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, αφού η χώρα μας θα έχει μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις στην Ευρώπη». Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «στο οικονομικό σκέλος έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα, ενώ οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, της κυβέρνησης και του ΟΟΣΑ προβλέπουν ότι δυστυχώς για την Ελλάδα η ανάκαμψη το 2021 δεν θα είναι σε σχήμα ‘V', δηλαδή δεν θα κερδίσουμε ότι χάσαμε με την ύφεση του 2020, αφού θα είναι ασθενέστερη». Επομένως, συνέχισε «η γενική κατεύθυνση, πέρα από το ότι έπρεπε να γίνουν περισσότερα πράγματα στην αρχή για να μην έχουμε τόσο μεγάλη ύφεση, δηλαδή πιο έγκαιρα, πιο γενναία και πιο εμπροσθοβαρή μέτρα, χρειάζεται τώρα να πάρουμε μέτρα για να στηρίξουμε μία ισχυρότερη ανάκαμψη μέσα στο 2021». Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, «πρέπει να στηριχτούν επιχειρήσεις που θα δυσκολευτούν, σύμφωνα με τα ίδια τα επιμελητήρια, να ξανανοίξουν τα ρολά και κινδυνεύουν να βάλουν οριστικό λουκέτο λόγω της ύφεσης». Επίσης, είπε ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα για να στηρίξουμε και τους ανθρώπους που υποφέρουν περισσότερο μέσα από αυτήν την κρίση, γιατί ήδη έχουμε στην Ελλάδα μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και αυτή η κρίση τις μεγαλώνει ακόμα περισσότερο».

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει το καλύτερο δυνατό με τους πόρους που έχει, διότι μην ξεχνάμε είμαστε μία χώρα που έχει βγει από μία 10ετή ύφεση». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «τα χρήματα που έχουν πέσει στην αγορά είναι πολλά, αλλά δεν είναι αρκετά, ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, όταν μία οικονομία κλείνει και δεν δουλεύει».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από τον περασμένο Μάρτιο, είχε εντοπίσει τα προβλήματα, είχε συνεργαστεί με τα επιμελητήρια και παράλληλα είχαμε πει ότι είμαστε εδώ και θα βοηθήσουμε στον εθνικό αγώνα για την ελάφρυνση της κοινωνίας και των επιχειρήσεων».

Κατά την διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας μίλησε και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το εμβόλιο κατά της Covid-19 αποτελεί το βασικό μοχλό αναπτυξιακής πολιτικής στην οικονομία και στην απελευθέρωση της κοινωνίας και είναι ίσως από τις λίγες φορές που ένα υγειονομικό μέτρο βοηθάει τόσο πολύ την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη». Μιλώντας για τα εμβόλια ο κ. Γώγος είπε ότι «είναι ασφαλή, αφού έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς παρενέργειες». Όπως συμπλήρωσε, «ούτε στη χώρα μας είχαμε παρενέργειες από την στιγμή που ξεκίνησε ο εμβολιασμός», ενώ όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα είπε ότι «φθάνει στο 95%», προσθέτοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν το περιμέναμε ούτε εμείς οι επιστήμονες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ