Οικονομία

Σταϊκούρας: Μηδενίστηκε το πρωτογενές έλλειμμα το 2022


Η πορεία των δημοσιονομικών ήταν καθόλα εξαιρετική το 2022, όπως καταγραφόταν άλλωστε μήνα προς μήνα, κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Επιστέγασμα αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να μηδενίσει το πρωτογενές της έλλειμμα, ένα χρόνο πριν από τον ορισθέντα στόχο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε ότι αυτό θα συνέβαινε το 2023.

Τις σχετικές ανακοινώσεις για το μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος από το 2022, που καθιστούν πιο εύκολη την πορεία προς το πρωτογενές πλεόνασμα την τρέχουσα χρονιά, έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το συνέδριο με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική».

«Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση των δημοσιονομικών της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μηδενίζοντας το έλλειμμα» ανήγγειλε ο υπουργός, τονίζοντας ότι από φέτος η χώρα επιστρέφει σε πλεόνασμα.

Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη ήταν για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μέσα στην 4ετία η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση κ.λπ. και αυτό επιτεύχθηκε με μέτρα που ανήλθαν συνολικά τα 57 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης, υποστήριξε ότι αυτή η πορεία της οικονομίας, ενισχύει τις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το επόμενο διάστημα. Επίσης τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας έχουν βελτιωθεί όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι συμβάσεις δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται στα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ οι αιτήσεις για δάνεια που έχουν γίνει, ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα από το δ' τρίμηνο του 2022

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, άφησε ανοιχτό παράθυρο για πρωτογενές πλεόνασμα από το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η εκτίμηση του Γραφείου είναι το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί ίσως και κάτω από 1% του ΑΕΠ, ενώ η «αναβάθμιση» σε πλεόνασμα είναι πιθανή και θα εξαρτηθεί από το εξής: αν ο συνυπολογιστούν τεχνικά στο 2022, οι δύο δόσεις του προηγούμενου έτους από τον ESM, αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Διαβαστε επισης