«Επενδύστε στην Ελλάδα, ευκαιρίες υπάρχουν», δήλωσε ο επικεφαλής του Τομέα Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά και ότι είναι αποστολή της επόμενης κυβέρνησης να αναδιαρθρώσει τη χώρα σε σύγχρονη βάση, εγγυώμενη ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.
«Έχουμε κάνει πράγματι πολλά πράγματα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Έχουμε λύσει το πρόβλημα του διπλού ελλείμματος. Έχουμε εφαρμόσει μεγάλου εύρους διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Έχουμε επιτυχίες, όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια ή ο ΟΤΕ. Σας προσκαλώ λοιπόν να επενδύσετε τώρα στην Ελλάδα. Ευκαιρίες υπάρχουν», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας από το βήμα του επιχειρηματικού και επενδυτικού Συνεδρίου που συνδιοργάνωσε χθες στο Βερολίνο το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο και το περιοδικό The Economist, ενώ ανέλυσε και τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το κόστος χρηματοδότησης παραμένει για την Ελλάδα υψηλό και εξαιρετικά ασταθές.
«Η πορεία προς τα εμπρός είναι περίπλοκη και γεμάτη αβεβαιότητες», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πολιτική αστάθεια σε χώρες της Ευρωζώνης, στα προβλήματα αρχιτεκτονικής του ευρώ, στο υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, στην περιοριστική νομισματική πολιτική, στην υψηλή ανεργία των νέων και στην κλιματική αλλαγή.
«Μέσα σε αυτό το εύθραυστο περιβάλλον η χώρα επιχειρεί, χωρίς συνεκτική στρατηγική ανάπτυξης, να σταθεροποιηθεί σε ένα νέο σημείο ισορροπίας, καλύπτοντας το έδαφος που χάθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τα μέτρα λιτότητας διατηρούνται. Το ίδιο και οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι. Έχει ενεργοποιηθεί ένας ενισχυμένος μηχανισμός επιτήρησης για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Δεν δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Η δημοσιονομική υπεραπόδοση, λόγω υπερβολικής φορολόγησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας», εξήγησε ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, για να καταλήξει τονίζοντας ότι βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα η επιστροφή στην κανονικότητα.
«Αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου που θα ενισχύσει την ποσότητα και θα βελτιώσει την σύνθεση και την ποιότητα του ΑΕΠ, την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια. Ένα σχέδιο που θα αναστρέψει την μετανάστευση των εξειδικευμένων επιστημόνων και των επιχειρηματιών», επισήμανε και τόνισε την σημασία της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος και της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και των εισφορών.
Ως κεντρικές προτεραιότητες του κόμματός του εφόσον αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, την αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα, την επένδυση στην παιδεία, στην έρευνα και στην καινοτομία, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, την δημιουργία σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, την καλλιέργεια κοινωνικής συνοχής και την δημιουργία παραγωγικού και αποτελεσματικού Δημόσιου Τομέα. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ο Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά θα εφαρμοστεί αξιολόγηση επιδόσεων και άλλες μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία του δημόσιου τομέα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους που δεν είχε καταστεί ως τώρα δυνατό για την Ελλάδα να επιλύσει χρονίζοντα ζητήματα όπως π.χ. το Κτηματολόγιο, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι δεν υπήρχε συναίνεση στο πολιτικό σύστημα, καθώς προϋπόθεση για την συναίνεση αποτελεί, είπε, η αξιοπιστία, η εντιμότητα, η υπευθυνότητα και η λογοδοσία. Επιπλέον, ενώ νομοθετήθηκαν πολλές μεταρρυθμίσεις, πολλές δεν εφαρμόστηκαν ή ακόμη και ακυρώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. «Η εφαρμογή όμως των μεταρρυθμίσεων είναι μεγάλη προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη», σημείωσε.
Πηγή ΑΜΠΕ