Χρηστικά

Στα ύψη ο πληθωρισμός, νέα αύξηση κατά 40% των τιμών χονδρικής!


Στα ύψη βρέθηκε ο πληθωρισμός και τον Ιούλιο ενώ τα χειρότερα έρχονται, καθώς, νέο σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων προμηνύουν οι τιμές χονδρικής της ελληνικής βιομηχανίας, οι οποίες εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 11,5%, πολύ πάνω από τον μέσο όσο της ευρωζώνης που βρέθηκε στο 8,9%.

Αυτό σημαίνει ότι ο εθνικός πληθωρισμός της Ελλάδας, που θα ανακοινωθεί αργότερα, θα παραμείνει για τον Ιούλιο πάνω από 12%, όπως και τον Ιούνιο που ήταν στο 12,1%.

Ωστόσο, τα δύσκολα που έρχονται στο μέτωπο της ακρίβειας, αναδεικνύονται από τις τιμές χονδρικής των εγχώριων βιομηχανικών αγαθών, οι οποίες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40%!

Όλο αυτό το συνεχόμενο κύμα ακρίβειας, τα νοικοκυριά καλούνται να το αντιμετωπίσουν, με παγωμένες αποδοχές και κόβοντας την κατανάλωση βασικών αγαθών ή επιλέγοντας τα φθηνότερα.

Πρόκειται για έναν εφιάλτη, καθώς η μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αυξάνει όχι μόνο τις τιμές του αερίου, αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος και σειράς αγαθών και υπηρεσιών.

Ακρίβεια

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο δείκτης τιμών χονδρικής των εγχώριων βιομηχανικών αγαθών παρουσίασε τον Ιούνιο, αύξηση 39,9%, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021, έναντι αύξησης 12,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020.

Σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2022, παρουσίασε μείωση 0,6%, ενώ ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 - Ιουνίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020 - Ιουνίου 2021, παρουσίασε αύξηση 31,0% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Συνήθως, οι τιμές χονδρικής επηρεάζουν με κάποια καθυστέρηση τις τιμές λιανικής, αλλά αυτό συμβαίνει υπό κανονικές οικονομικές συνθήκες.

Στην παρούσα συγκυρία, με την πληθωριστική ψυχολογία που έχει καλλιεργηθεί στην αγορά, οι τιμές λιανικής, αυξάνουν σχεδόν αυτόματα με τις τιμές χονδρικής.

Το κύμα ανατιμήσεων

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως, οι κυριότερες ανατιμήσεις βιομηχανικών αγαθών καταγράφηκαν τον Ιούνιο στα ακόλουθα αγαθά:
Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 120,9%.

  • Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 38,3%.
  • Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής, 18,1%
  • Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 14,0%.
  • Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 11,3.
  • Παραγωγή βασικών μετάλλων 10,1%.
  • Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 9,4%.
  • Βιομηχανία τροφίμων 8,6%.
  • Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 6,8%.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο κλάδος «Εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη» οι χονδρικές τιμές του οποίου μειώθηκαν κατά 59,9%, αλλά αφού ο λιγνίτης δεν χρησιμοποιείται πλέον, δεν έχει και καμιά πρακτική αξία.
 

Διαβαστε επισης