Πολιτική

Στα ύψη ο δείκτης φόβου VIX


Στο μέγιστο έχει επανέλθει η μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια, εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας και με φόντο τη ραγδαία αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου. Η εικόνα που διαμορφώνεται στις αγορές δεν απέχει πολύ από τον πανικό γεγονός που έχει εκτοξεύσει στα ύψη τον δείκτη φόβου VIX.

Το κλίμα επιδείνωσε και η κατάσταση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπου ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση την Δευτέρα κατγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά στο 7,87%.

Ο δείκτης μεταβλητότητας - (φόβου) VIX που δείχνει την αναμενόμενη μεταβλητότητα της αγοράς σε ορίζοντα 30 ημερών κατέγραψε άλμα 12,49% στις 26,30 μονάδες.

Στα ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και στη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, που ήταν οι αρχικές αφορμές κλυδωνισμών στα χρηματιστήρια, προστίθενται τώρα δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του τραπεζικού τομέα διεθνώς και για τα προβλήματα που θα επωμισθεί η Ευρώπη λόγω του προσφυγικού.

Με αδύναμο κρίκο τις τραπεζικές μετοχές, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Λονδίνο-Φρανκφούρτη-Παρίσι χάνουν περίπου 2,5%, ενώ αγωνία επικρατεί για την αντίδραση της Wall Street.

Οι τραπεζικές μετοχές πέφτουν όχι μόνο στο ΧΑ αλλά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης, ο Stoxx Europe 600 Banks έχει καταγράψει έξι συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης, και αυτή είναι η μεγαλύτερη από το 2008. To 2016 έστειλε το δείκτη των τραπεζών στο -22%, ενώ ο ευρύτερος Stoxx Europe 600 είναι στο -13%.

Τα αρνητικά επιτόκια που τέθηκαν από την ΕΚΤ σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν κόστος για να έχουν μετρητά στους ισολογισμούς τους, ενώ την ίδια στιγμή πιέζονται τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων. Τα επίπεδα του χρέους είναι ήδη πολύ υψηλά στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι η περαιτέρω αύξηση των δανείων θα είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά θα έχει επίδραση στην ανάπτυξη.

H μεταβλητότητα ήρθε για να μείνει - Ο δείκτης VIX θα ανέβει το 2016

Μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς είναι πιθανό να αυξηθεί το 2016 σε σύγκριση με το 2015, αν και είναι απίθανο να είναι τόσο μεγάλη όσο τα επίπεδα που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες.
 
Αυτή είναι η άποψη του Krag Gregory, ενός αναλυτή της Goldman Sachs ο οποίος αναμένει μια μέτρια άνοδος της μεταβλητότητας για φέτος. Οι προβλέψεις του βασίζονται στις προοπτικές των τραπεζών των ΗΠΑ και στα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη, την ανεργία, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.  
 
Ο Gregory χρησιμοποιεί τον δείκτη VIX, γνωστό και ως "μετρητή φόβου των επενδυτών" ο οποίος τείνει να ανεβαίνει κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής αναστάτωσης στις αγορές ενώ αντίθετα σε περιόδους σταθερότητας μειώνεται. 
 
O Gregory προβλέπει ότι ο VIX θα έχει μια μέση τιμή γύρω στο 19 κατά τη διάρκεια του 2016, με μέσες μηνιαίες τιμές που κυμαίνονται 18-21. Αυτή η πρόβλεψη είναι 2,3 μονάδες υψηλότερη από τον μέσο όρο του 2015 που ήταν στις 16,7 μον.
 
Με βάση την ανάλυση του, ο Gregory καταλήγει ότι ο VIX συσχετίζεται ακόμα και με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ. Καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, ο VIX έχει την τάση να αυξάνεται.