Πολιτική

Στα χέρια της Μέρκελ το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους


Επιταχύνονται οι διεργασίες για την οριστικοποίηση του σχεδίου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενώ το προχωρημένο του πράγματος, προκύπτει από την εμπλοκή της ίδιας της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Την προσεχή Πέμπτη στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Επισήμως θέματα συζήτησης είναι «τα τρέχοντα ζητήματα της Ευρωζώνης» αλλά θεωρείται βέβαιο, ότι το κύριο μενού είναι το σχέδιο του ESM για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ανακοινώνοντας τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, επισήμανε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων που έχει η καγκελάριος κάθε τόσο με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και, παρότι διευκρίνισε ότι πρόκειται για εμπιστευτική συνάντηση για την οποία δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες, ανέφερε ότι «μπορεί κανείς να πει ότι θα συζητηθούν τα τρέχοντα ζητήματα της Ευρωζώνης».

Ακόμη και έτσι, όμως, το πιο φλέγον ζήτημα της ευρωζώνης που έχει σχέση και με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δεν είναι άλλο, από το ελληνικό χρέος. Άλλωστε ο ESM, τα περισσότερα δάνεια τα έχει χορηγήσει στην Ελλάδα και έχει επιφορτιστεί για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο, και να καμφθούν οι ενστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που εφαρμόστηκαν από τον Ιανουάριο του 2017 και μείωσαν το χρέος κατά 25 δισ. ευρώ, σχεδιάστηκαν από τον ESM, που σημαίνει ότι έχει το «πάνω χέρι» στην όλη διαδικασία.

Για να προσδιοριστεί η συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις και το σχέδιο της ρύθμισης, μέχρι την επόμενη Πέμπτη, θα φτάσουν κοντά στο τελικό στάδιο.

Το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων

Ανακοινώσεις φυσικά δεν θα υπάρξουν, καθώς προέχει το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης. Στόχος όλων είναι η αξιολόγηση να κλείσει εντός του Μαΐου και να επικυρωθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, ώστε αμέσως μετά να μπουν στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Εφόσον κλείσει η αξιολόγηση στις 24 Μαΐου, οι αποφάσεις για το χρέος αναμένεται να επικυρωθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, το οποίο θα αποφασίσει επίσης και το ποσό που θα εκταμιευτεί από τον ESM προκειμένου να ενισχυθούν τα ταμιακά διαθέσιμα του Δημοσίου. Στόχος είναι να φτάσουν στο ποσό των 18-20 δισ. ευρώ και να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που υπάρξουν αναταράξεις στις αγορές και δεν μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές.

Εφόσον μείνουν εκκρεμότητες, θα υπάρχει και ένα ακόμη Eurogroup στις 12 Ιουλίου, το τελευταίο πριν τις θερινές διακοπές και το τελευταίο πριν την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, την 21η Αυγούστου 2018.

Γερμανοί: Συζητάμε για το χρέος

Σημειώνεται ότι χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ,Ντένις Κόλμπεργκ, επιβεβαίωσε τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, αλλά σημείωσε ότι ακόμη δεν υπάρχουν αποφάσεις.

Όπως είπε, «δεν υπάρχουν προ-δεσμεύσεις ή αποφάσεις» για το ελληνικό χρέος ξεκαθάρισε ο κ. Κόλμπεργκ, προσθέτοντας ότι το θέμα τώρα είναι η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά και το πώς θα προχωρήσουμε μετά το τέλος του».

«Το θέμα τώρα είναι να γίνει η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος. Σε αυτό υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα να ολοκληρωθούν»

Ταυτόχρονα πρόσθεσε, το θέμα είναι πώς θα προχωρήσουμε μετά το τέλος του προγράμματος, εάν πιθανόν είναι απαραίτητα μέτρα για το χρέος». 

Σημείωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν «προ-δεσμεύσεις ή αποφάσεις», αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διαβούλευση. «Η Γερμανία βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εταίρους της, με το Eurogroup και τους άλλους διεθνείς θεσμούς και οι αποφάσεις θα ληφθούν εγκαίρως πριν από το τέλος του προγράμματος», 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι το Ταμείο συμμετέχει ήδη στον έλεγχο του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής του ΕΜΣ και ότι στις 20 Ιουλίου 2017 αποφάσισε ένα δικό του πρόγραμμα.

«Η εκταμίευση αυτού του προγράμματος προϋποθέτει ότι η Ελλάδα πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ότι εξυπηρετείται η βιωσιμότητα του χρέους, όπως την βλέπει το ΔΝΤ. Σε αυτές τις συνομιλίες βρισκόμαστε τώρα. Δεν μπορώ όμως να σας ανακοινώσω εδώ ακόμα κάποια αποτελέσματα» κατέληξε.