Αυξάνονται τα σημεία τριβής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με την κυβέρνηση για τα εργασιακά, δείγμα του κλίματος αντιπαράθεσης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο πλευρών στο συγκεκριμένο πεδίο.
Η τελευταία αντιπαράθεση ξέσπασε για την υπαγωγή λιμενεργατών του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Λιμένος Πειραιά στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με τον ΣΕΒ να εγκαλεί το Υπουργείο Εργασίας για αυθαιρεσία, μέσω επιστολής – διαμαρτυρίας του προς την ηγεσία του υπουργείου.
Σε υψηλούς τόνους απάντησε σήμερα στον ΣΕΒ o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, δηλώνοντας στην εφημερίδα «Αυγή»: «Εκφράσεις όπως «αυθαίρετη υπαγωγή…» είναι απολύτως προσβλητικές για έναν θεσμό, που όταν λαμβάνει αποφάσεις που επηρεάζουν τις τύχες ανθρώπων παίρνει υπόψη του όλα τα δεδομένα».«Αποκαταστήσαμε μια αδικία και ο ΣΕΒ επαναστάτησε», σημείωσε ο ίδιος.
Διαφωνία για το νέο σύστημα υπερωριών
Το προηγούμενο μέτωπο ΣΕΒ – κυβέρνησης, που άνοιξε στα τέλη Σεπτεμβρίου, αφορά τις υπερωρίες, με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων να καταθέτουν υπόμνημα στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, εκφράζοντας τη διαφωνία τους για το νέο σύστημα.Ενδεικτικά στο κείμενό του το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ ανέφερε: «Το ρυθμιστικό πλαίσιο όπως έχει δημιουργηθεί για τη δήλωση της υπερωρίας / υπερεργασίας δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις, όπου, σε συνθήκες πραγματικής παραγωγής, δεν είναι δυνατόν να τηρείται πάντα η αυστηρή διαδικασία της προηγούμενης καταχώρησης, καθότι η υπερεργασία συχνά συνιστά απασχόληση με έκτακτο λόγο / περίσταση, γεγονός που από τη φύση της δεν επιτρέπει πάντοτε να καταχωρηθεί εγκαίρως πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της».
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων είναι απαραίτητη η εκλογίκευση της διαδικασίας γνωστοποίησης της υπερεργασίας και υπερωρίας, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες εργασίας στην αγορά, αλλά και η επανακατηγοριοποίηση των προστίμων για τις συγκεκριμένες παραβάσεις και η μη συμπερίληψη της υπερεργασίας στις περιπτώσεις αυτές.
«Όχι» ΣΕΒ για αύξηση του κατώτατου μισθού
Στις αρχές του περασμένου μήνα ο ΣΕΒ είχε ταχθεί εμμέσως πλην σαφώς κατά και της αύξησης του κατώτατου μισθού, που θεωρείται εμβληματικό μέτρο της κυβέρνησης, μετά την έξοδο από τα μνημόνια και προωθείται η εφαρμογή του το 2019. Τότε στην επισκόπηση του Εβδομαδιαίου Δελτίου του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία γραφόταν χαρακτηριστικά:
«Σημειώνεται ότι το συντελούμενο ξήλωμα του πλαισίου εργασιακών σχέσεων μπορεί δυνητικά να αντιστρέψει την καλή αυτή πορεία της οικονομίας, και είναι πιθανόν να οδηγήσει στην ανεργία ανθρώπους που έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό θα συμβεί εάν οι μισθοί αρχίσουν να αυξάνουν με ρυθμό υψηλότερο της παραγωγικότητας, εάν, για παράδειγμα, υπερβολικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, επεκταθούν και καλύψουν, με τη βοήθεια της διαιτησίας, τις μισθολογικές αναπροσαρμογές σε όλη την οικονομία. Γι’ αυτό χρειάζεται περίσκεψη και περισυλλογή τώρα που η οικονομία ανακάμπτει, και όχι υποσχέσεις και κούφια λόγια».
Γιάννης Δήμου