Πολιτική

Στα «χαρακώματα» από τη Δευτέρα για τηλεοπτικές άδειες και ΣτΕ


 Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία βρίσκονται σε κατάσταση προσωρινής ανακωχής λόγω της εθνικής εορτής και του τριημέρου, όμως από Δευτέρα θα εισέλθουν και πάλι στα «χαρακώματα», ανταλλάσσοντας «πυρά» για τις τηλεοπτικές άδειες και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Η μάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα έχει ως επίκεντρο τη Βουλή, όπου ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου θα συγκαλέσει μια νέα Διάσκεψη των Προέδρων, επιχειρώντας την πολιτική συναίνεση αναφορικά με την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Το εν λόγω… εγχείρημα δεν συγκεντρώνει πιθανότητες επιτυχίας, μιας και η Νέα Δημοκρατία εμμένει στην άποψη ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε συναίνεση αναφορικά με την συγκρότηση του ΕΣΡ, είναι η κατάργηση του νόμου Παππά. Ετσι αμφότερες κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία, έχουν έτοιμα τα εναλλακτικά τους πλάνα, τα οποία και θα θέσουν σε εφαρμογή τη Δευτέρα. Η σημαντική παράμετρος που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι οι δύο «μονομάχοι» προχωρούν στα επόμενα βήματα, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η πλήρης απόφαση του ΣτΕ και του σκεπτικού που συνοδεύει την απόρριψη του νόμου Παππά.

Το πλάνο της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση μετά το αναμενόμενο αδιέξοδο στη Διάσκεψη των Προέδρων, αναμένεται μέσω του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά, να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, που επί της ουσίας θα αποτελεί την «γέφυρα» για τις προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών. Παράλληλα η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας μιας νέας εκδοχής του «νόμου Παππά», χωρίς κίνδυνο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός.

Η αντιπρόταση της ΝΔ

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να καταθέσει με τη σειρά της πρόταση νόμου, που θα επαναφέρει στο ΕΣΡ όλες της αρμοδιότητες περί των τηλεοπτικών και θα καταργεί την πρόβλεψη για τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλύσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο-στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα- το πλάνο της ΝΔ αναφορικά με τα τηλεοπτικά και κυρίως τη νομοθετική της πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Η πολιτική διαχείριση της απόφασης του ΣτΕ

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση αναμένεται να «επενδύσει» στο πόλεμο που κήρυξε κατά της διαπλοκής και του διαβρωμένου καθεστώτος, που εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το «μέτωπο» κατά της Δικαιοσύνης δεν φοβίζει το Μαξίμου, που είναι διατεθειμένο να φτάσει στα άκρα, συσπειρώνοντας παράλληλα μέσω αυτή της λογικής «πόλωσης, το» εκλογικό της ακροατήριο.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να αντικρούσει τα επιχειρήματα του Μαξίμου, για σύγκρουση με το κατεστημένο, με το ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει το δικό της σύστημα διαπλοκής και προκειμένου να το πετύχει δεν διστάζει να καταφύγει και σε πρακτικές που θυμίζουν θεσμική εκτροπή, όπως η επίθεση κατά των δικαστών.