Ούτε οι «επικλήσεις» στο Αλλάχ στις οποίες προσέφυγε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν, μπορούν να σταματήσουν την άνευ προηγούμενου κατρακύλα που σημειώνει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου. Το τουρκικό νόμισμα πραγματοποιεί «βουτιά» 13,5% «σπάζοντας» το φράγμα των 6 λιρών ανά δολάριο, τη στιγμή που η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ανησυχώντας ιδιαιτέρως για την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών σε τουρκικά assets.
H θηλιά που βάζουν εδώ και ημέρες ΗΠΑ και αγορές στον Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική οικονομία, σφίγγει ολοένα και πιο πολύ. Η λίρα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κατά σχεδόν 13,5% στα 6,46 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Τίποτα δεν δείχνει ικανό να σταματήσει την καταστροφική πορεία του τουρκικού νομίσματος και οικονομίας. Ούτε οι σημερινές ανακοινώσεις που θα κάνει το τουρκικό ΥΠΟΙΚ, για το νέο οικονομικό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στη χώρα, είναι ικανές να καθησυχάσουν τους επενδυτές.
Οσο ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κάνει το «χατίρι» των αγορών, για ανεξαρτητοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της, συνεχίζοντας τον πόλεμο χαρακωμάτων με τις ΗΠΑ, τόσο θα αυξάνεται η πίεση προς την οικονομία της χώρας του.
Ο «Σουλτάνος» επιχείρησε σήμερα να καθησυχάσει τα... πλήθη, επικαλούμενος τη θρησκευτική πίστη και τον Αλλάχ. «Εάν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τους ανθρώπους μας και το Θεό. Αγνοείστε τις επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας. Απλώς να ξέρετε ότι είμαστε καλύτεροι από χθες και αύριο θα είμαστε καλύτεροι από ό,τι είμαστε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.
Συναγερμός στην ΕΚΤ
Οι τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν ενστερνίζονται τις θρησκευτικές αναφορές του Τούρκου προέδρου, αλλά, αντιθέτως, ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις εξελίξεις στην Άγκυρα. Για την ακρίβεια, οι ιθύνοντες της ΕΚΤ είναι ανήσυχοι για την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών σε τουρκικά assets.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, οι ανησυχίες της ΕΚΤ εστιάζουν κυρίως στην ισπανική BBVA, στην ιταλική UniCredit και στην γαλλική BNP Paribas.
Aυτό που φοβάται, κυρίως, η ΕΚΤ είναι πώς ότι υπό το βάρος της τεράστιας υποχώρησης της τουρκικής λίρας, μεγάλοι δανειολήπτες της Τουρκίας, θα αρχίσουν να αθετούν δάνεια σε ξένο νόμισμα, τα οποία καταλαμβάνουν το 40% περίπου των περιουσιακών στοιχείων του τουρκικού τραπεζικού τομέα.
Υποχωρεί και το ευρώ
Τα απόνερα της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας και η ανησυχία που εκφράζεται εντός της ΕΚΤ για ευρωπαϊκές τράπεζες, έχουν αντίκτυπο και στο ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε «καθεστώς» πιέσεων και υποχωρεί κάτω από τα 1,15 δολάρια. Συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,60% στα 1,1457 δολάρια.