Χρηστικά

Στα σκαριά νέο πακέτο στήριξης από φόρους σε διυλιστήρια και παρόχους ενέργειας


Η ακρίβεια που φέρνει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας στα όρια της φτώχειας, φαλκιδεύοντας την αγοραστική δύναμη και τα εισοδήματα των οικονομικά ασθενέστερων πληθυσμιακών ομάδων αναγκάζει την κυβέρνηση να αναζητήσει νέους τρόπους στήριξης των πλέον ευάλωτων. Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο - και στο επικοινωνιακό του Μαξίμου - συζητούνται πολλές εναλλακτικές προτάσεις, σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια, στα οποία σκοντάφτουν κατά κανόνα οι... καλές προθέσεις.

Η προσπάθεια χρονικής επέκτασης και διεύρυνσης των παροχών υπαγορεύεται βέβαια και από πολιτικούς υπολογισμούς και εκλογικές σκοπιμότητες, καθώς διαπιστώνεται ότι τα οικονομικά θέματα και η ακρίβεια επηρεάζουν καθοριστικά την πρόθεση ψήφου εκατομμυρίων πολιτών  - τουλάχιστον του 45% του εκλογικού σήματος.

Ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και την επέκταση πολλών από τα ισχύοντα δεν υπάρχει προς το παρόν και ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας αποδύεται σε φιλότιμες προσπάθειες για να εξοικονομήσει κονδύλια. Παράλληλα οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα - να αφορούν συγκεκριμένες ομάδες οικονομικά "ευάλωτων" πολιτών.

Η καινούργια "κάβα" εκατομμυρίων

Με αυτά τα δεδομένα και τους περιορισμούς η συζήτηση συνεχίζεται. και όλα τα ενδεχόμενα τίθενται υπό εξέταση. Σύμφωνα με διαρροές από το ΥΠΟΙΚ, μια νέα «κάβα» τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ μπορεί να υπάρξει τους πρώτους μήνες του 2023 και το ποσό αυτό να χρησιμοποιηθεί στη μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας.

Το ποσό αυτό αναμένεται να εισπραχθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Επιπλέον έσοδα αναμένονται από τη φορολόγηση κερδών και υπερεσόδων των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι τα πρόσθετα έσοδα θα είναι σημαντικά, καθώς προβλέπεται ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος θα παραμείνουν στα ύψη - και πιθανότατα θα αυξηθούν.

Για το πώς θα διατεθεί το συγκεκριμένο κονδύλι, οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αρκετά σενάρια. Μεταξύ άλλων εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί νέα «επιταγή ακρίβειας», συμπληρωματικά με το «καλάθι του νοικοκυριού», κυρίως για την ενίσχυση των πλέον ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού.

Με βάση τα άλλα σενάρια, θα μπορούσε να δοθεί μια μηνιαία παροχή (π.χ. των 50 ευρώ), ή τριμηνιαία- τετραμηνιαία της τάξης των 150- 200 ευρώ. Το μέτρο αυτό ανταποκρίνεται και στις συστάσεις των Βρυξελλών για στοχευμένα μέτα.

Υπό εξέταση βρίσκεται και το εύρος των δικαιούχων, εάν δηλαδή θα καλυφθούν οι δικαιούχοι του Fuel Pass- 2, ή θα μειωθεί ο αριθμός σε περίπου 1 εκατομμύριο πλέον ευάλωτα νοικοκυριά.

Τι θα δοθεί, ποιοί θα πάρουν

 Προς το παρόν, η στήριξη θα συνεχισθεί με τις παροχές που έχουν ανακοινωθεί. Μέχρι την εβδομάδα των Χριστουγέννων θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες- χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργους, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και δικαιούχους επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ- είναι ο Δεκέμβριος.

Παράλληλα, έκτακτη ενίσχυση ύψους 600 ευρώ θα δοθεί στους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού, με δημοσιονομικό κόστος 37 εκατ. ευρώ.

Η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ θα δοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου και αφορά:

-Συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως 600 και 800 ευρώ αντίστοιχα.

-Περίπου 36.000 ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ.

-174.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ.

- 100.000 μακροχρόνια ανέργους.

- 225.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στους οποίους θα δοθεί διπλή δόση.

-Σε 800.000 δικαιούχους επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα δοθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος, μαζί με την αντίστοιχη εφάπαξ ενίσχυση του Απριλίου, υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ.

Στις 21 του μηνός θα δοθεί η αυξημένη πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από το επίδομα και την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης θα υπερβείτα 500 εκατ. ευρώ.

Διαβαστε επισης