Επιχειρήσεις

Στα σκαριά ξανά η αδειοδότηση των καναλιών


Να δρομολογηθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών συμφώνησαν σε συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς με την ηγεσία του ΕΣΡ κατά την οποία συζητήθηκε επίσης η εκ μέρους της Κυβέρνησης υποστήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής σε όλα τα επίπεδα υλικοτεχνικής και άλλης υποδομής.

Θέση, εξάλλου, στον απόηχο της δημοσιοποίησης του σκεπτικου του ΣτΕ σχετικά με τον διαγωνισμό για τις άδειες των καναλιών, παίρνουν κύκλοι του Υπουργείου Ψηφιακής Ανάπτυξης οι οποίοι επισημαίνουν επίσης ότι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα πραγματοποιηθεί με βάση το νόμο 4339/15 (Νόμος Παππά). Όπως εξηγούν, η απόφαση του ΣτΕ δεν έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο επί το συνόλω, αλλά μόνο την παράγραφο 2 του άρθρου 2Α, δηλαδή την διάταξη που μετέφερε την αρμοδιότητα διενέργειας του διαγωνισμού στον αρμόδιο Υπουργό, ελλείψει ΕΣΡ. Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν δε πως η συγκεκριμένη διάταξη δεν υπήρχε καν στο αρχικό κείμενο του νόμου και προστέθηκε μόνον όταν διαπιστώθηκε πέρα από κάθε αμφιβολία η αδυναμία συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων για τη συγκρότηση ΕΣΡ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μελέτη του πλήρους και επίσημου κειμένου της απόφασης καταλήγει επίσης στο γεγονός ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς άδεια. Μάλιστα, στο σκεπτικό, γίνεται επίκληση της προηγούμενης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε παράνομη και αντισυνταγματική η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών και το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες συνιστούν σπάνιο πόρο.

Τέλος οι ίδιοι κύκλοι συμπληρώνουν ότι, το ΣτΕ προχωρά σε ρητή παραδοχή ότι από 29/10/2015 δεν υπήρχε συγκροτημένο ΕΣΡ. Αναλυτικότερα:

-Γίνεται αναφορά στην αντισυνταγματικότητα των νομοθετικών παρατάσεων της θητείας των μελών του ΕΣΡ και επίκληση της αρχής της «ορισμένης θητείας».

-Κρίνεται ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα σε περίπτωση που οι εκπροσωπούμενες στο Κοινοβούλιο πολιτικές δυνάμεις δεν προχωρούν, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, στη συγκρότηση Ανεξάρτητης Αρχής (εν προκειμένω του ΕΣΡ).