Απόλυτη συναλλακτική άπνοια επικρατεί στο χρηματιστήριο, καθώς μπαίνουμε στην "καρδιά" της περιόδου διακοπών και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων προτιμούν τις... παραλίες, αφήνοντας "ες αύριον τα σπουδαία".
Με τζίρο μόλις 3,3 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα συνεδρίασης, δεν μπορεί να γίνει βέβαια λόγος για ζωντανή αγορά,ούτε για τάσεις και δυναμική. Οι τιμές των μετοχών και οι δείκτες αλλάζουν με μηδαμινό όγκο συναλλαγών, αλλά οι παραμένοντες ενεργοί παίκτες δεν ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν ότε αυτή τη δυνατότητα χειραγώγησης.
Εικόνα σταθεροποίησης-στασιμότητας διαμορφώνεται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου σημαιώνονται μικρές αποκλίσεις από τα χθεσινά κλεισίματα, χωρίς να υπάρχει ενιαία τάση. Καταλύτης διαμόρφωση κλίματος επιφυλακτικότητας οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι επιπτώσεις τους στις οικονομίες.
Στο ΧΑ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνουν τράπεζες και άλλες μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις. Θετικά τα μηνύματα από τον τραπεζικό κλάδο, προβληματισμός για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς.
Με διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης κινούνται οι βασικοί δείκτες, παραμένοντας οριακά στο κόκκινο. Κατά τους αναλυτές, θετική ένδειξη αποτελεί μέχρι στιγμής η παραμονή του ΓΔ πάνω από την περιοχή στήριξης των 630 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 639,3 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,20%. Απώλειες 0,25% σημειώνει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1.533 μονάδες
Σε μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης ο τραπεζικός δείκτης: Ξεκίνησε με +0,33%, διολίσθησε εν συνεχεία σημειώνοντας χαμηλό -1,0% και τώρα οι απώλειες του έχουν περιοριστεί σε 0,35%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Attica Bank (+0,2%). Alpha Bank -0,7%, Εθνική και Πειραιώς -0,3%, Eurobank -0,1%
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips λίγες μετοχές καταγράφουν μικρά κέρδη. Προηγείται η Motor Oil με +1,7%. Ακολουθούν Σαράντης, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ +0,7%, ΟΤΕ +0,5%.
Στον αντίποδα η Coca-Cola υποχωρεί κατά 3%, ενώ χθες είχε σημειώσει άλμα +5,7% μετά τη γνωστοποίηση αποτελεσμάτων εξαμήνου με μεγάλη κάμψη πωλήσεων και μείωση της κερδοφορίας. Ακολουθούν Βιοχάλκο -1,5%, Jumbo και Μυτιληναίος -0,7%, ΟΠΑΠ -0,5%.