Στα προ της πανδημίας Covid-19 επίπεδα έχουν επανέλθει τα ποσοστά τακτικών εμβολιασμών παιδιών και εφήβων , τα οποία στη διάρκεια του lockdown, είχαν μειωθεί κατά 30 -40% λόγω της αδυναμίας πρόσβασης σε γιατρούς και κέντρα εμβολιασμών.
Ωστόσο στη διάρκεια του 2020 αυξήθηκαν τα ποσοστά εμβολιασμών ενηλίκων έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, γεγονός που ήταν από τις θετικές επιπτώσεις της πανδημίας καθώς λόγω της έλλειψης εμβολίου κατά του κορονοϊού οι ενήλικες προσπαθούσαν να προφυλαχθούν με αυτά τα εμβόλια. Τα παραπάνω επισήμαναν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού ,ο καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ μέλος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών Εμμανουήλ Ροηλίδης και ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος κλινικής COVID-19 στο ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδης . Παράλληλα ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας HPV , Θεόδωρος Αγοραστός σημείωσε ότι κατά την ίδια περίοδο μειώθηκαν στο παγκοσμίως, σε ποσοστό 12-30% και σε κάποιες χώρες κατά 40-60% , οι εμβολιασμοί κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) , ο οποίος αφορά γυναίκες και άντρες και ενοχοποιείται για 10 καρκίνους (τραχήλου μήτρας, αιδοίου, κόλπου, ουρήθρας, πρωκτού, πέους, στόματος, φάρυγγα, αμυγδαλών, λάρυγγα)
Ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας που σώζουν εκατομμύρια ανθρώπους ,χαρακτήρισε τα εμβόλια ο κ. Ροηλίδης σημειώνοντας ότι λοιμώδη νοσήματα όπως η διφθερίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά η πολυομυελίτιδα και η μηνιγγίτιδα που παλιά "θέριζαν" σήμερα , χάρη στα εμβόλια έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Σημείωσε επίσης ότι στη χώρα μας ο εμβολιασμός βρεφών και παιδιών γίνεται δωρεάν και ότι ο εμβολισμοί δεν είναι υποχρεωτικοί καθώς δεν επιβάλλονται πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης σε όσους δεν τα κάνουν. Παράλληλα διευκρίνισε ότι ο νόμος για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε περίπτωση πανδημίας προϋπήρχε της πανδημίας Covid-19 και υπήρχε από την εποχή της επιδημίας της ιλαράς.
Ένα εμβόλιο που προφυλάσσει από 10 καρκίνους
Αναφερόμενος στους καρκίνους που προκαλεί ο ιός HPV, ο καθηγητής Θεόδωρος Αγοραστός , επισήμανε ότι π καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πρώτος ο οποίος βρέθηκε ότι συσχετίζεται με τον HPV αλλά δεν είναι συχνότερος.
«Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και στη Σουηδία οι καρκίνοι του στοματοφάρυγγα που οφείλονται στον HPV είναι πιο πολλοί σε αριθμό από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι καρκίνοι του στοματοφάρυγγα εμφανίζονται πέντε φορές πιο συχνά στους άντρες από ότι στις γυναίκες. Είναι σαφές ότι ο εμβολιασμός κατά του HPV προφυλάσσει από μια σειρά σημαντικότατων καρκίνων» σημείωσε ο κ. Αγοραστός.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι άλλο είναι η ένδειξη ενός εμβολίου και άλλο η δωρεάν χορήγηση από την Πολιτεία. «Θεωρείται από πάρα πολύ κόσμο ότι όταν λέμε "τα εμβόλια κατά του HPV πρέπει να γίνονται σε ηλικία 9-11 ετών ή το πολύ έως 15 ή 18 ετών" , ότι δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο κάποιος/α 19 ετών γιατί έχει περάσει η ηλικία. Αυτό είναι λάθος» ανέφερε ο κ. Αγοραστός σημειώνοντας ότι η ένδειξη για τον εμβολιασμό υπάρχει και για ενήλικες, γυναίκες και άντρες. Επικαλούμενος αποτελέσματα μελετών ανέφερε ότι και οι ενήλικες γυναίκες κερδίζουν τουλάχιστον ένα ποσοστό προστασίας 50-85% εάν κάνουν το εμβόλιο σε ηλικία 25 ,30,35 ετών.
«Το εμβόλιο αυτό δεν προφυλάσσει από όλους τους καρκινογόνους τύπους του ιού HPV ο οποίος έχει πάνω από 200 τύπους. Από αυτούς περίπου 13-14 είναι καρκινογόνοι και από αυτούς τους 14 τύπους το εμβόλιο προφυλάσσει από τους 7 σύν από τους 2 που προκαλούν τα κονδυλώματα. Αυτοί οι 7 καρκινογόνοι τύποι είναι οι πιο επικίνδυνοι. Έχει βρεθεί ότι αυτοί οι 7 καρκινογόνοι τύποι είναι υπεύθυνοι για το 90% των καρκίνων στον τράχηλο της μήτρας αλλά και στα άλλα όργανα όπως για τον καρκίνο του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα που κυρίως οφείλεται στον τύπο 16. Άρα αποφεύγονται 9 στους 10 καρκίνους αν εμβολιαστεί κανείς με το εμβόλιο κατά του HPV» σημείωσε ο κ. Αγοραστός.
Να μην ξεχνούν τους εμβολιασμούς οι ενήλικες
Ο κ. Μεταλλίδης από την πλευρά του επισήμανε ότι για τα εμβόλια που γίνονται κατά την παιδική ηλικία πρέπει να γίνονται επαναληπτικές δόσεις στους ενήλικες καθώς και ότι οι ενήλικες μετά τα 60, εξαιτίας των νοσημάτων που εμφανίζονται λόγω ηλικίας , θα πρέπει να εμβολιάζονται με τα εμβόλια κατά της γρίπης, του πνευμονιόκοκου και του έρπητα ζωστήρα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο πνευμονιόκοκκος προκαλεί σοβαρή πνευμονία με υψηλά ποσοστά θνητότητας στους άνω των 60 και ότι από αυτούς που θα προσβάλει ένα ποσοστό 20% θα νοσηλευτεί.
Παράλληλα σημείωσε ότι στην ΕΕ ο ιός του έρπητα ζωστήρα επηρεάζει 1,5 εκατομμύριο μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες και από αυτούς περίπου 400.000 εμφανίζουν μεθερπητική νευραλγία η οποία δεν ανταποκρίνεται στην αναλγητική θεραπεία με συνέπεια την κακή ποιότητα ζωής. Ο κ Μεταλλίδης ανέφερε ακόμη ότι μπορεί στην ενήλικη ζωή να μην είναι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί αλλά δεν πρέπει να παραλείπονται οι επαναληπτικές δόσεις για νοσήματα για τα οποία έγιναν εμβόλια κατά την παιδική ηλικία. Χαρακτηριστικά ανέφερε το εμβόλιο κατά του κοκκύτη , που πρέπει να γίνεται στις έγκυες τόσο για να προστατευθούν οι ίδιες όσο και το παιδί που θα γεννήσουν έως ότου αυτό φτάσει σε ηλικία που να μπορεί να εμβολιαστεί. Επίσης σημείωσε ότι εμβόλια πρέπει να γίνονται και σε ασθενείς που έχουν καρκίνο πριν αρχίσουν τις θεραπείες τους οι οποίες προκαλούν ανοσοκαταστολή και τους καθιστούν ευάλωτους. Ερωτηθείς για τα περιστατικά Covid-19 στις ημέρες μας ο κ. Μεταλλίδης ανέφερε ότι η ύφεση είναι συνεχιζόμενη και ότι σήμερα οι νοσηλευόμενοι είναι συνήθως ασυμπτωματικοί που εισήχθηκαν στα νοσοκομεία λόγω κάποιας άλλης πάθησης.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, σημείωσε ότι ο ΙΣΘ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας του δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στην 6 Μαΐου (11:00-13:00) στην Πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού (Πάρκο Τούμπας) εκδήλωση με τίτλο « ΠαίΖΩ-ΕμβολιάΖΩ. Μαθαίνω την αξία του εμβολιασμού μέσα από το παιχνίδι»
Να σημειωθεί ότι και φέτος ο ΙΣΘ διοργανώνει την ενημερωτική καμπάνια ΕμβολιάΖΩ για την αξία των εμβολίων. Ο στόχος του προγράμματος ΕμβολιάΖΩ που υλοποιεί ο σύλλογος από το 2017, είναι να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας Covid-19 λόγω της μείωσης των τακτικούς εμβολιασμούς έναντι κοινών νόσων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ