Οικονομία

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας 8,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης


Πολύ δυσκολότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις αποδεικνύεται η υλοποίηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης που χρηματοδοτούνται με επιδοτήσεις και δάνεια, καθώς η Ελλάδα έχει επιτύχει την εκταμίευση τεράστιων ποσών από τα κοινοτικά ταμεία, που ξεπερνούν τα 17 δισ., τα οποία όμως καθυστερούν να φθάσουν στην οικονομία, δηλαδή στις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς που υλοποιούν επενδυτικά προγράμματα.

Όπως σχολιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος στο νέο, αγγλόφωνο δελτίο της για την οικονομία, «η δανειακή συνιστώσα (υπογραφή συμβάσεων) προχωρά σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, η συνιστώσα της επιχορήγησης (εκτέλεση πληρωμών) έχει καθυστερήσει περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, κυρίως λόγω του μεγαλύτερου διοικητικού φόρτου από ό,τι αναμενόταν αρχικά, όπως παρατηρήθηκε επίσης στις περισσότερες χώρες της ΕΕ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΤτΕ, μέχρι στιγμής «λιμνάζουν» 1,26 δισ. επιδοτήσεων λόγω των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Σε ό,τι το σκέλος των δανείων, τα ποσά που ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί στις επιχειρήσεις είναι 7,3 δισ., δηλαδή συνολικά, μαζί με τις επιδοτήσεις, περίπου 8,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν φθάσει στην Ελλάδα, αλλά όχι ακόμη και στην οικονομία. Σημειώνεται ότι στο σκέλος των δανείων οι εκταμιεύσεις γίνονται σταδιακά, ανάλογα με την εκτέλεση των επενδύσεων, και θα συνεχισθούν μετά και το 2026, όταν θα έχει λήξει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ,

  • Απορρόφηση: Η Ελλάδα σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο σε σύγκριση με ομολόγους της όσον αφορά τις εισπράξεις του RRF με βάση την επιτυχή ολοκλήρωση των αντίστοιχων οροσήμων και στόχων. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει λάβει 17,2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (7,6 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και 9,6 ευρώ για δάνεια), δηλαδή το 48% του συνολικού κονδυλίου των 36 δισ. ευρώ (που συγκαταλέγεται μεταξύ των 6 κορυφαίων χωρών πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το 23% των συνολικών ορόσημων και στόχων. Τον Σεπτέμβριο του 2024 εγκρίθηκε το αίτημα για την τέταρτη δόση επιχορήγησης (1 δισ. ευρώ). αναμένεται να παραληφθεί στις αρχές Οκτωβρίου.
  • Εκτέλεση: Η δανειακή συνιστώσα (υπογραφή συμβάσεων) προχωρά σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, η συνιστώσα της επιχορήγησης (εκτέλεση πληρωμών) έχει καθυστερήσει περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, κυρίως λόγω του μεγαλύτερου διοικητικού φόρτου από ό,τι αναμενόταν αρχικά, όπως παρατηρήθηκε επίσης στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις, από το συνολικό κονδύλιο των 18,2 δισ. ευρώ, οι ταμειακές εισπράξεις από την ΕΕ ανέρχονται σε 7,6 δισ. ευρώ. Μέχρι τον Μάρτιο του 2024 έχει εγκριθεί το σύνολο του φακέλου του έργου, εκ των οποίων 3,74 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί σε επιχειρήσεις. Άλλα 2,6 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί από το κράτος σε άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης έως τον Σεπτέμβριο του 2024.

Όσον αφορά τα δάνεια, επί συνολικού κονδυλίου 17,7 δισ. ευρώ, οι ταμειακές εισπράξεις από την ΕΕ ανέρχονται σε 9,6 δισ. ευρώ. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 είχαν εκταμιευθεί 2,3 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις. Τα συμβασιοποιημένα έργα ανέρχονται σε €5,4 δισ., πλήρως σύμφωνα με τον αντίστοιχο στόχο.