Με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια να «καλπάζουν», την ενεργειακή κρίση να οξύνεται πάλι και τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία να αυξάνονται δραματικά το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς, απόδειξη των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στον τουρισμό, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία.
Με την εκλογολογία να έχει «φουντώσει» και τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο να αυξάνονται, το Μαξίμου θέλει να κερδίσει επικοινωνιακούς-πολιτικούς πόντους και προφανώς-αν προχωρήσει σε εκλογές- να το πράξει σ ένα όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκό τάιμινγκ για το ίδιο. Γι’ αυτό επενδύει σε ουσία αλλά και σε επικοινωνία στη «βαριά» βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, προσδοκώντας σε μια εξαιρετική του πορεία που θα αλλάξει επί τω βέλτιστω το κλίμα στην οικονομία, η οποία, η αλήθεια είναι, πως αναζητά μια ισχυρή ώθηση.
Οι προσδοκίες για μια επιτυχημένη πορεία του ελληνικού τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, είναι άκρως ρεαλιστικές και «πηγάζουν» από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των φορέων, καθώς με την μέχρι τώρα τουριστική ροή προς τη χώρα μας. Είναι εξαιρετικά πιθανό ο τουρισμός να φτάσει στα επίπεδα του 2019, ακόμη και να τα ξεπεράσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Όλα τα στοιχεία άλλωστε, από τη διαμορφωθείσα τουριστική προσέλευση έως σήμερα, καταδεικνύουν ότι υφίστανται οι προϋποθέσεις για την επίτευξη υψηλών ρεκόρ, που ο ελληνικός τουρισμός-εξαιτίας και της πανδημίας-είχε χρόνια να δει.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 2022 σημειώθηκε αύξηση 20% των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019. Πρόκειται για μία επίδοση που μεταφράζεται σε αύξηση κατά σχεδόν 100 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2019, χρονιά-ορόσημο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία από τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για την τρέχουσα τουριστική σεζόν, από τις περισσότερες χώρες, φανερώνουν ότι η πλειονότητα των αεροπορικών εταιριών διπλασιάζουν ή και τριπλασιάζουν τις προγραμματισμένες θέσεις για την Ελλάδα.
Οι προσδοκίες για προσέγγιση των ρεκόρ του 2019, της «χρυσής» χρονιάς του ελληνικού τουρισμού αποδεικνύονται καθόλα βάσιμες. Υπενθυμίζουμε ότι ο τουρισμός το 2019 συνεισέφερε στην ελληνική οικονομία 18,17 δισ.ευρώ , ενώ το 2021 τα ταξιδιωτικά έσοδα ανήλθαν στα 10-15 δισ. ευρώ.
Μητσοτάκης: Καλύτεροι μισθοί και συνθήκες εργασίας στον Τουρισμό
Ενδεικτικές, πάντως, της ζέσης και του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τον τουρισμό, ήταν οι τοποθετήσεις-νουθεσίες του πρωθυπουργού προς τους επιχειρηματίες του κλάδου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους τελευταίους να βελτιώσουν τους όρους εργασίας και να αποδώσουν καλύτερους μισθούς, προκειμένου έτσι να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για εργασία στον κλάδο και να καλυφθεί το έλλειμμα που υπάρχει σε εργατικά χέρια.
Η παράμετρος του «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία
Η μόνη παράμετρος που δύναται να ανακόψει τη διαφαινόμενη ως εξαιρετική πορεία του τουρισμού, είναι ένα «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο. Σ’ αυτή την περίπτωση, εκτιμάται πώς θα μειωθεί σημαντικά η τουριστική ροή προς νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, ωστόσο, το ίδιο θα συμβεί και στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, στα παράλια της Μικράς Ασίας. Και η ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία, περιμένει ως «μάννα εξ’ ουρανού» την έλευση των τουριστών απ ‘ όλο τον κόσμο. Η Αγκυρα γνωρίζει καλά με τη σειρά της πως μια πολεμική «περιπέτεια», έστω βραχύβιου χαρακτήρα, θα αποτελέσει τροχοπέδη στην προσέλκυση τουριστικού κοινού, που τόσο έχει ανάγκη η τουρκική οικονομία.