Σε 174 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων - που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως "τρομοκράτες"- οι οποίοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
"Δεκαεννέα τρομοκράτες του PKK/PYD-YPG έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον ενός καταφυγίου στην Ρας αλ Αϊν στο πλαίσιο της επιχείρησης 'Πηγή Ειρήνης'. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατών που έχουν εξουδετερωθεί από την έναρξη της επιχείρησης είναι 174", τόνισε το υπουργείο με ανάρτηση στο twitter.
Έντεκα χωριά στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν "απελευθερώθηκαν" την Πέμπτη (10.10.2019) από την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, σύμφωνα με το υπουργείο.
Από την πλευρά τους, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υπό την ηγεσία των Κούρδων, γνωστοποίησαν ότι από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 9 άμαχοι στη βορειοανατολική Συρία, από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας.
Οι αντάρτες του αποκαλούμενου Συριακού Εθνικού Στρατού λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ασφαλείας στα χωριά που βρίσκονται δυτικά της Τελ Αμπιάντ.
Ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού Γιούσεφ Χαμούντ δήλωσε πως Τούρκοι στρατιώτες και Σύροι αντάρτες έχουν πλέον περικυκλώσει τις πόλεις Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιάντ, έπειτα από χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν.
Οι πόλεις αυτές ελέγχονται από τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε πως περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί αφότου ξεκίνησε η επίθεση της Τουρκίας.
Χωρίς κοινή ανακοίνωση το ΣΑ του ΟΗΕ
Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε κοινή δήλωση για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" στη ΒΑ Συρία, που έχει αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς, ενώ έχει οδηγήσει στη φυγή χιλιάδες κατοίκους καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ΗΠΑ και Ρωσία έθεσαν βέτο σε δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών - μελών του Συμβουλίου (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Βέλγιο) που καταδίκαζαν την επιχείρηση.
Τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης αξίωσαν οι πέντε χώρες της Ευρώπης
Nα σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση της στη Συρία αξίωσαν σήμερα από την Τουρκία οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε ένα ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου.
Επί του παρόντος, οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Βρετανία, Πολωνία) δεν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν τη συμφωνία του συνόλου των εταίρων τους στο Συμβούλιο επί της ανακοίνωσής τους, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Η αξίωση για τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης εξηγείται από το γεγονός ότι «δεν πιστεύουμε ότι θα επιλύσει τις ανησυχίες περί ασφάλειας της Τουρκίας», διευκρινίζεται στην κοινή δήλωση. Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι «ανησυχούν βαθύτατα» για την τουρκική επιχείρηση, χωρίς ωστόσο να την καταδικάζουν.
Στο ανακοινωθέν τους, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η τουρκική στρατιωτική δράση ενέχει τον κίνδυνο να «ευνοήσει μια ανασύνταξη του Ντάες (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) που παραμένει σημαντική απειλή για την περιφερειακή, διεθνή και ευρωπαϊκή ασφάλεια».
«Είναι απίθανο η αυτοαποκαλούμενη "ζώνη ασφαλείας" που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στη βορειοανατολική Συρία να ανταποκριθεί στα διεθνή κριτήρια για μια επιστροφή των προσφύγων» με τρόπο εθελούσιο και ασφαλή, υπογραμμίζουν οι πέντε ευρωπαϊκές δυνάμεις.
«Κάθε απόπειρα για μια δημογραφική αλλαγή θα είναι απαράδεκτη» τονίζουν οι πέντε χώρες.
Ρωσικό βέτο
Βέτο έθεσε η Ρωσία στη δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών – μελών του Συμβουλίου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και του Βελγίου που καταδίκαζαν την επιχείρηση.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε δήλωση του Συμβουλίου σχετικά με τη Συρία «πρέπει να αντιμετωπίζει ευρύτερα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ξένων δυνάμεων στη χώρα».
ΗΠΑ: Δεν υποστηρίξαμε την απόφαση για επέμβαση
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα ΗΕ, Κέλι Κραφτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστήριξαν με κανέναν τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε στρατιωτική εισβολή στη ΒΑ Συρία».
"Η αποτυχία να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες, να προστατεύσει τους ευάλωτους πληθυσμούς, η αποτυχία να εγγυηθεί ότι το ISIS δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτές τις ενέργειες για να ανασυνταχθεί, θα έχει συνέπειες" είπε σε δημοσιογράφους η Αμερικανίδα πρέσβειρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων είναι μία από τις τρεις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ μετά την τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία.
"Έχουμε μία από τις τρεις επιλογές: Να στείλουμε χιλιάδες στρατεύματα και να κερδίσουμε Στρατιωτικά, να πλήξουμε την Τουρκία πολύ σκληρά Οικονομικά και με Κυρώσεις, ή να διαμεσολαβήσουμε για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων!", είπε ο Τραμπ με ανάρτηση στο Twitter.
Έκτακτη συνεδρίαση του συνασπισμού που πολεμά τον ISIS ζητά το Παρίσι
Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν ζήτησε την επείγουσα συνεδρίαση του συνασπισμού δυνάμεων που συγκροτήθηκε για την καταπολέμηση του ISIS, για να συζητηθεί η τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ο Λεντριάν τόνισε πως ο υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμός, στον οποίο μετέχουν πάνω από 30 χώρες, πρέπει να συνεδριάσει το ταχύτερο δυνατό επειδή το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος μπορεί να επωφεληθεί από την αλλαγή που προκαλεί στο πεδίο η τουρκική εισβολή.
«Ο συνασπισμός χρειάζεται να πει σήμερα τι πρόκειται να κάνουμε, πώς εσύ Τουρκία θέλεις να προχωρήσεις και πώς θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των τοποθεσιών όπου κρατούνται οι τζιχαντιστές; Όλα χρειάζεται να τεθούν επί τάπητος ώστε να είμαστε ξεκάθαροι», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Τσαβούσογλου: Θα ανταποδώσουμε σε τυχόν κυρώσεις των ΗΠΑ
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η χώρα του θα ανταποδώσει, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.
Η Άγκυρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις, βάσει των προτάσεων που κατέθεσαν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ και ένας Δημοκρατικός συνάδελφός του, οι οποίες κυρώσεις θα έπλητταν τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι θέλει να διαιρέσει τη Συρία, αφού το Παρίσι επέκρινε τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων μαχητών.
Οκτάι: Η Τουρκία δεν πολεμά τους Κούρδους στη βόρεια Συρία
Η Τουρκία δεν πολεμά τους Κούρδους στη βόρεια Συρία, αλλά την "τρομοκρατική οργάνωση" της συροκουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), και του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), δήλωσε o Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος στην εν εξελίξει στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας "Πηγή Ειρήνης" στη βορειοανατολική Συρία.
Ο κόσμος πρέπει να ξεχωρίζει τους Κούρδους από την "τρομοκρατική οργάνωση" YPG/PKK τόνισε ο Οκτάι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT World, θέλοντας να τονίσει την λανθασμένη εντύπωση που δίνουν, κατά τον ίδιο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που συνδέουν όλους τους Κούρδους με την "τρομοκρατική οργάνωση".
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει την δημιουργία ενός διαδρόμου "τρομοκρατίας" ή τη δημιουργία ενός κράτους στην περιοχή και πως η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχίσει έως ότου η βόρεια Συρία εκκαθαριστεί από "τρομοκράτες".
Απαντώντας στις ανησυχίες και τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας ότι η επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" αποσταθεροποιεί τη Συρία, ο Οκτάι ισχυρίστηκε πως η Τουρκία, με τη στρατιωτική της εισβολή σταθεροποιεί τη Συρία, που είναι ήδη αποσταθεροποιημένη.
Η Τουρκία θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση και ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG είναι το παρακλάδι του PKK στη Συρία.
Η Συρία καταγγέλλει τον Ερντογάν
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊζάλ Μοκντάντ κατηγόρησε τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις λέγοντας ότι πρόδωσαν τη χώρα τους και ότι έχουν ένα αυτονομιστικό σχέδιο που έδωσε στην Τουρκία το πρόσχημα για να παραβιάσει την κυριαρχία της χώρας του.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Δαμασκός θα αρχίσει εκ νέου τον διάλογο με τις υπό τους Κούρδους δυνάμεις, αντιμέτωπες με τα τουρκικά στρατεύματα που επιτίθενται για να τις εκδιώξουν από τη βορειοανατολική Συρία, ο Μοκντάντ είπε ότι οι "ένοπλες αυτές ομάδες πρόδωσαν τη χώρα τους και διέπραξαν εγκλήματα σε βάρος της".
"Δεν θα δεχτούμε κανένα διάλογο ή συνομιλία με αυτούς που έγιναν όμηροι ξένων δυνάμεων. Δεν θα υπάρξει καμιά βάση εξόρμησης για πράκτορες της Ουάσινγκτον στο συριακό έδαφος", είπε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους από το γραφείο του στη Δαμασκό.
Παράλληλα η συριακή κυβέρνηση επέκρινε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δήλωσή του ότι στόχος της εν εξελίξει επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.
Ο Ερντογάν "προέβη σε δηλώσεις που διατυπώνονται μόνο από ένα πρόσωπο αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα. Μιλά για τη δέσμευσή του υπέρ της προστασίας αυτού του συριακού λαού, ενώ είναι ένας άφρων δολοφόνος που αιματοκύλησε αυτόν τον (συριακό) λαό", μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.
"Η προστασία του συριακού λαού είναι η αποστολή του Συριακού Αραβικού Στρατού και του συριακού κράτους μόνο", πρόσθεσε η ίδια πηγή.