TECHin

Στα αυτοκίνητα, όχι στα κινητά, το μέλλον της καινοτομίας


Θυμάστε τον ενθουσιασμό που επικρατούσε όταν σχεδόν πριν 10 χρονιά το πρώτο iPhone έφτασε στις αγορές; Σίγουρα θα ξαναβιώσουμε κάτι ανάλογο, μόνο που αυτή τη φορά πιθανότατα θα βρισκόμαστε στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Qualcomm, Στιβ Μόλενκοπφ, πιστεύει ότι τα πιο συναρπαστικά τεχνολογικά επιτεύγματα, κατά την επόμενη δεκαετία θα επιτευχθούν στην αυτοκινητοβιομηχανία.

«Ένα τεράστιο κύμα καινοτομίας αλλάζει το αυτοκίνητο», ανέφερε ο Μόλενκοπφ μιλώντας στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Πολλές από αυτές τις καινοτομίες ετοιμάζονται από την Qualcomm.

Η τεχνολογία της Qualcomm συνδέει συσκευές, συμπεριλαμβανομένων μερικών μοντέλων των νεώτερων iPhone της Apple, με κυψελοειδή δίκτυα, ενώ λειτουργεί και σαν εγκέφαλος των τηλεφώνων, όπως συμβαίνει στο Samsung Galaxy S8. Όμως, η αγορά των smartphones κατεβάζει ταχύτητα και η Qualcomm επιδιώκει να επεκταθεί σε ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους.

Βεβαία, τα εμπόδια δεν είναι λίγα για αυτό το εγχείρημα. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαμάχη με την Apple σχετικά με τις άδειες χρήσης.

Εξυπνότερα αυτοκίνητα

Τα αυτοκίνητα, στην εποχή μας, γίνονται όλο και πιο λειτουργικά. Εξαιτίας αυτού, δημιουργείται η ανάγκη για πιο εξελιγμένους επεξεργαστές, οι οποίοι θα δίνουν μεγαλύτερο εύρος επιλόγων, τόσο κάτω από την οροφή, όσο και στα μέσα ελέγχου, αλλά και στο ψυχαγωγικό σκέλος του αυτοκίνητου. Ερευνητές της IDC, θεωρούν ότι οι προμηθευτές ημιαγωγών θα έχουν κέρδη ύψους 50,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πωλήσεις αυτοκινήτων το 2021, κάτι που σημαίνει αλματώδη αύξηση κατά 52% από τα κέρδη του 2016.

Οι προσπάθειες της Qualcomm στην αυτοκινητοβιομηχανία επικεντρώνονται σε τρεις κύριους τομείς: Συνδεσιμότητα, υπολογιστική και ηλεκτροκίνηση, δήλωσε ο Μόλενκοπφ. Μεγάλος στόχος είναι η δημιουργία επεξεργαστών κατάλληλων για να συνδεθεί ένα αυτοκίνητο με άλλα οχήματα και με τον κόσμο γύρω του.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας, κάποιες από τις τεχνολογικές χρήσεις των smartphone, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και από τα αυτοκίνητα. Ένα από αυτά είναι το 5G, το οποίο αναμένεται να είναι 100 φορές πιο γρήγορο από την τρέχουσα ασύρματη τεχνολογία και 10 φορές πιο γρήγορο από ό,τι προσφέρει το Google Fiber. Στο αυτοκίνητο, θα παρέχει ενδοεπικοινωνία μεταξύ των οδηγών, σύνδεση σε δίκτυα για τις λειτουργίες του οχήματος, αποτελεσματικότητα σε δρομολόγια, μετακινήσεις και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η Qualcomm, θέλοντας να αφήσει το στίγμα της στο αυτοκίνητο, πριν από ένα χρόνο προσέφερε 39 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά της NXP Semiconductors, του μεγαλύτερου προμηθευτή τσιπ αυτοκινήτων παγκοσμίως. Η μεγαλύτερη συμφωνία στον τομέα των ημιαγωγών, αντιμετωπίζει κάποια ρυθμιστικά εμπόδια από την ΕΕ. Παρόλα αυτά η συμφωνία αναμένει να κλείσει μέχρι τα τέλη του 2017.

Το smartphone του μέλλοντος

Ο Μόλενκοπφ μπορεί να επικεντρώνεται στα αυτοκίνητα, αυτό δεν σημαίνει ότι τα τηλέφωνα αφήνουν την εταιρία παγερά αδιάφορη.

Η Apple παρουσίασε το smartphone του μέλλοντος, το iPhone X. Η συσκευή διαθέτει οθόνη OLED 5,8 ιντσών με εξαιρετικά λεπτό πλαίσιο. Το iPhone X παρέχει το Face ID, έναν νέο τρόπο για να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνο σας και να κάνετε αγορές, χρησιμοποιώντας το Apple Pay.

Παράλληλα, η εταιρία που ίδρυσε ο Στιβ Τζόμπς, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί επεξεργαστές της Qualcomm στις νέες συσκευές της. Ο Μόλενκοπφ αρνήθηκε να σχολιάσει τα νέα iPhones, λόγω των δικαστικών διαμαχών μεταξύ των δυο τεχνολογικών κολοσσών. Στα iPhone 7 και 7 Plus, ορισμένες εκδόσεις περιέχουν μόντεμ Qualcomm, ενώ άλλα χρησιμοποιούν αυτά της Intel.

«Η Qualcomm στα τέλη Αυγούστου υπέγραψε συμφωνία με εταιρεία της Ταϊβάν για την εισαγωγή 3D φωτογραφικών μηχανών σε συσκευές Android. Αυτό θα επέτρεπε λειτουργίες όπως η τεχνολογία ξεκλειδώματος προσώπου που βρέθηκε στο iPhone X» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας.

Σύμφωνα με τον Μόλενκοπφ: «Στο επίκεντρο για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι τα Gigabit LTE και 5G. Όλο και περισσότερες δυνατότητες των smartphone θα μεταφερθούν σε άλλες συσκευές όπως το smartwatch και τα ακουστικά. Το επόμενο βήμα είναι οι άνθρωποι να βάζουν αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα στα μάτια τους».