Αγορές

Στα «απόνερα» της αναταραχής το χρηματιστήριο και τα ομόλογα


Χαμηλό βαρομετρικό διαμορφώνεται στις αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της κόντρας Ιταλίας-ΕΕ, ενώ πηγή κινδύνων παραμένει επίσης η Τουρκία. Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να αγνοήσει τις επιταγές της Κομισιόν και να καταρτίσει προϋπολογισμό με αυξημένο έλλειμμα, προκαλεί αναταραχή στις αγορές κρατικών χρεογράφων και στα χρηματιστήρια. Εμφανής η επίδραση στα ελληνικά ομόλογα και στο ΧΑ, όπου στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται επίσης οι τράπεζες.

Σε πτωτική τροχιά κινούνται σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθοδική κατεύθυνση έχει πάρει το ΧΑ, ενώ πιέσεις ασκούνται και στα ελληνικά ομόλογα.

Περισσότερο πιέζονται τα κρατικά χρεόγραφα της Ιταλίας. Οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν κατά 26-35 μονάδες βάσης – του 10ετούς εκτινάχθηκε στο 3,17%.

Η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού ανεβαίνει κατά 10 μονάδες, στο 4,14% και του 5ετούς  κατά 13 μ.β. στο 3,28%.

 Δοκιμασία αντοχών

Στο χρηματιστήριο η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και οι βασικοί δείκτες κινούνται στο κόκκινο με μικρές διακυμάνσεις, καταγράφοντας μικρές απώλειες.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και αναλυτές επισημαίνουν ως αναμενόμενη εξέλιξη την ανάσχεση της ανοδικής κίνησης μετά την οριακή υπερβαση των 700 μονάδων. Η περιοχή αυτή αποτελεί πλέον ισχυρή βραχυχρόνια αντίσταση και η διάσπαση της με αυξημένη τζίρο είναι προϋπόθεση για να συνεχισθεί η ανάκαμψη.
Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά μέχρι τις 708,97 μονάδες (+0,15%), προσεγγίζοντας την δεύτερη περιοχή βραχυχρόνιας αντίστασης, που εντοπίζεται στις 710 μονάδες. Υποχώρησε εν συνεχεία μέχρι τις 701,56 (-0,90%). Τώρα κινείται  κοντά στις 703, με απώλειες 0,65%.

Περίπου 0,35% χάνει ο FTASE 25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.849 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ +0,40% και -1,52%. Τώρα οι απώλειες του έχουν περιορισθεί σε 0,35%.

Με θετικό πρόσημο Attica Bank (+2,4%), Τρ. Ελλάδος (+1%) και Eurobank (+0,3%). Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Πειραιώς (-3,5%), για την οποία το Bloomberg υποστηρίζει ότι πρέπει να εξασφαλίσει  σύντομα 500 εκατ. από πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων. Στο -0,6% η Εθνική, αμετάβλητη η Alpha.

Στα εμποροβιοηχανικά και λοιπά blue chips μόνον δύο μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο: ΔΕΗ +3,2%, Coca-Cola +1,8%. Στον αντίποδα ΟΠΑΠ -2,5%, Motor Oil, ΕΛΠΕ  και ΟΤΕ -2%, Τιτάν -1,8%, Μυτιληναίος και Jumbo -1,5%

Διαβαστε επισης