Το θέμα των «επιβαρυμένων με τοξικές ουσίες οπωρολαχανικών από την Τουρκία», καθώς «ένα στα δύο οπωρολαχανικά που εντοπίζονται με επικίνδυνες τοξικές συγκεντρώσεις ουσιών στις πύλες της ΕΕ προέρχεται από την Τουρκία», είχε αναδείξει η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, με γραπτή ερώτηση που είχε θέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως είχε αναφέρει, «578 ειδοποιήσεις για υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα οπωρολαχανικά καταγράφηκαν στο Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), με το 50,52% των απορρίψεων να αφορά εισαγωγές από Τουρκία». Με αυτά τα δεδομένα, η ευρωβουλευτής ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πληροφορήσει τους καταναλωτές για το «πώς σχεδιάζει να δράσει, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα της τελευταίας ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ως προς την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ελέγχου φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα στην ΕΕ οπωρολαχανικά και ειδικότερα σε αυτά από την Τουρκία».
Στην απάντηση που έλαβε από την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, επισημαίνεται ότι το υψηλό ποσοστό απορρίψεων που αντιστοιχεί σε εισαγωγές από την Τουρκία αποδεικνύει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ και την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών.
Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «τα τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τα ανώτατα όρια καταλοίπων για τα φυτοφάρμακα» και «τα κράτη-μέλη έχουν την πρωταρχική ευθύνη να επιβάλλουν τη νομοθεσία της ΕΕ, να παρακολουθούν και να επαληθεύουν ότι οι σχετικές απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα πληρούνται από τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών σε όλα τα στάδια της παραγωγής, της μεταποίησης και της διανομής». «Οι 578 κοινοποιήσεις του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) σχετικά με τα φυτοφάρμακα στην παραγωγή, το 50,52 % των οποίων προέρχεται από την Τουρκία, αποδεικνύουν ότι εφαρμόζονται έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ και οι καταναλωτές της ΕΕ προστατεύονται αποτελεσματικά», συμπληρώνει.
Επιπλέον, η κ. Σπυράκη ζήτησε να πληροφορηθεί τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την αναβάθμιση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου.
Στην απάντησή της, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων έθεσε τα κράτη-μέλη προ των ευθυνών τους, ώστε οι έλεγχοι να είναι αποτελεσματικοί, υπογραμμίζοντας: «Τα κράτη-μέλη οφείλουν να διενεργούν επίσημους ελέγχους και δραστηριότητες επιβολής της νομοθεσίας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2017/625 και να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που δεν συμμορφώνονται με την αντίστοιχη νομοθεσία αποσύρονται από την αγορά. Εισάγοντας τακτικά τροποποιήσεις στα παραρτήματα του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1793 της Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης που παρατηρούνται στα σύνορα της ΕΕ, η Επιτροπή είτε ενισχύει είτε μειώνει τους ελέγχους στα οπωροκηπευτικά που εισάγονται από την Τουρκία, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των πολιτών στην ΕΕ».
ΑΠΕ-ΜΠΕ