Τράπεζες

SPVs : ο νέος φόβος των τραπεζοϋπαλλήλων


Το νέο δεδομένο, της δημιουργίας οχημάτων ειδικού σκοπού (SPVs), μπορεί να εκτιμάται ότι δίνει διέξοδο στις ελληνικές τράπεζες, για τη διαχείριση των δυσθεώρητων κόκκινων δανείων τους, όμως ταυτόχρονα προκαλεί πρόσθετο φόβο στον βεβαρημένο από χιλιάδες αποχωρήσεις κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων. 

Η αρχή για τον νέο θεσμό, γίνεται από την Eurobank, μετά την πρόσφατη συμφωνία συγχώνευσή της με την Grivalia, η οποία προβλέπει και τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων της τράπεζας σε ένα σχήμα ειδικού σκοπού.  

Για τη λειτουργία του υπό σύσταση SPV, με αντικείμενο τη διαχείριση κόκκινων δανείων θα απαιτηθεί η απασχόληση αρκετών εκατοντάδων εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα του προσωπικού του SPV της Eurobank, θα προέλθει από τη θυγατρική της τράπεζας: Eurobank FPS, Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ΑΕ. Ωστόσο, ενδέχεται να χρειαστεί και η μετακίνηση υπαλλήλων, που μέχρι σήμερα εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες της τράπεζας.

Το μοντέλο της Eurobank είναι πιθανό να επεκταθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς αναζητούνται εναγωνίως τρόποι απαλλαγής του από τον τεράστιο όγκο κόκκινων δανείων, που επισωρεύτηκαν από το 2009. Συνεπώς, χιλιάδες τραπεζικοί – άγνωστο πόσοι -  στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να μεταφερθούν σε οχήματα ειδικού σκοπού. 

Συνδικαλιστικοί κύκλοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό και τους φόβους τους, τόσο για τα εργασιακά δικαιώματα και τις εργασιακές συνθήκες στις νέες εταιρίες ειδικού σκοπού, όσο και για τη διεύρυνση της επισφάλειας στον χώρο. Επίσης, δηλώνουν ανήσυχοι όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής και τις πιέσεις που ενδεχομένως ασκηθούν για τις μετακινήσεις προσωπικού.   

Αξίζει να σημειωθεί,  ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων μειώθηκε από 65.682 το 2009 σε 41.707 στα τέλη του 2017 ( 23.975 εργαζόμενοι λιγότεροι). Σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι είναι αρκετά κάτω από τις 40.000, ενώ σε ποσοστό η συρρίκνωση του κλάδου είναι πολύ μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Γιάννης Δήμου 
   
 

Διαβαστε επισης