Πολιτική

Σπριντ μετ’ εμποδίων για την δ’ αξιολόγηση


 Ενώ η πολιτική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους βρίσκεται ξανά στην ημερήσια διάταξη των Θεσμών και το κυβερνητικό αφήγημα για «καθαρή» έξοδο από τα Μνημόνια εισέρχεται σε κρίσιμη φάση, το Μαξίμου είναι έτοιμο να επιδοθεί σε… σπριντ, προκειμένου να ολοκληρώσει χωρίς σημαντικές χρονικές παρεκκλίσεις, τα συνολικά 88 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση.

 Το «project» που καλείται να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση, είναι εξόχως δύσκολο, με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα-σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή Θεσμών και Αθήνας-έχουν προχωρήσει μόλις 12 προαπαιτούμενα. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να «τρέξει» σημαντικές εκκρεμότητες, που αφορούν κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ο Τσίπρας χτύπησε το καμπανάκι

Κατά το πρόσφατο υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε σύνθημα «αφύπνισης» προς τους υπουργούς του, επισημαίνοντας την επιβεβλημένη ανάγκη να γίνουν γοργά βήματα, προκειμένου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα με τις λιγότερες δυνατές χρονικές καθυστερήσεις. Η ημερομηνία ορόσημο, την οποία έχουν ορίσει από κοινού Αθήνα και δανειστές, είναι η 12η Ιουνίου. Στο Eurogroup που θα διεξαχθεί, προβλέπεται ότι θα γίνει κατ’ αρχήν η πιστοποίηση του κλεισίματος της δ’ αξιολόγησης και κατόπιν θα μπει «σφραγίδα» στη συνολική συμφωνία, που περιλαμβάνει και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποχής στην Ελλάδα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, έως τις 12 Ιούνιου. Το πιθανότερο σενάριο, το οποίο ήδη επεξεργάζονται Θεσμοί και Αθήνα, είναι η μετακύλιση της δ΄αξιολόγησης και της συνολικής συμφωνίας, κατά ένα μήνα, στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου.

Σε πρώτο πλάνο ενέργεια και ιδιωτικοποιήσεις

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει  τάχιστα και με επιτυχία τα προσκόμματα, αστοχίες και τις καθυστερήσεις σε προαπαιτούμενα.

Η ιδιωτικοποίηση των μονάδων της ΔΕΗ (πώληση των λιγνιτικών μονάδων), αποτελεί σημείο αναφοράς, ενώ εξόχως σημαντική είναι η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, όπως επίσης και του Ελληνικού.

Επίσης, μεταξύ των προπαιτούμενων  που θεωρούνται ιδιαίτερα χρονοβόρα είναι  το κτηματολόγιο, η στελέχωση του Δημοσίου με νέους διευθυντές και ο νέος τρόπος αξιολόγησης και επιλογής τους.

Η εφαρμογή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και δη ο επανυπολογισμός και αποπληρωμή εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων, είναι ζητήματα που το Μαξίμου πρέπει να ολοκληρώσει, εντός των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων