Διεθνή

Σπίθα κοινωνικής έκρηξης στη Γαλλία- Οδοφράγματα και συγκρούσεις με 110 τραυματίες


Φόβους για πολιτική αναταραχή και κλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων προκαλούν τα εκτεταμένα επεισόδια που ξέσπασαν στο κέντρο του Παρισιού, κατά την τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων». Οι διαμαρτυρίες που αφορούσαν αρχικά την υψηλή φορολογία στα καύσιμα, παίρνουν τώρα τον χαρακτήρα γενικευμένων κοινωνικών αντιδράσεων για τη λιτότητα, το υψηλό κόστος ζωής, την ανεργία, τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανησυχεί την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η "μόδα" των κινητοποιήσεων μπορεί να επεκταθεί σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο στο Παρίσι, για να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν.

 Πεδίο μάχης έγιναν τα Ηλύσια Πεδία, όπου διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και επιδόθηκαν σε πετροπόλελεμο με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλών νερού για να τους διαλύσει.

Ειδικές μονάδες καταστολής ταραχών επενέβησαν με αντλίες νερού, όταν το συγκεντρωμένο πλήθος επιχείρησε να σπάσει τις γραμμές των αστυνομικών που ήταν παρατεταγμένες στη λεωφόρο Σανζ-Ελιζέ, για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το προεδρικό μέγαρο.

Πάνω από 110 διαδηλωτές τραυματίσθηκαν  στα επεισόδια, ενώ 270 άτομα συνελήφθησαν. Τα κασταστήματα στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας αναγκάσθηκαν να κατεβάσουν ρολά για να αποφύγουν  επιθέσεις, καταστροφές και λεηλασίες.

Δύο ιστορικά πολυκαταστήματα, οι Galeries Lafayette και τα Printemps κατέβασαν ρολά, προκειμένου να προστατευθούν από ενδεχόμενες υλικές ζημιές. Για λόγους ασφαλείας έκλεισαν επίσης 19 σταθμοί του μετρό στο κεντρικό Παρίσι.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κτίριο κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου και πήραν αυτόματο όπλο από όχημα της αστυνομίας.

Από την Αργεντινή όπου βρίσκεται για τη σύνοδο G20, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, καταδίκασε τα επεισόδια, καταγγέλλοντας «τη βία των διαδηλωτών που επιτέθηκαν στην αστυνομία και βανδάλισαν μνημεία του Παρισιού». Όπως τόνισε, οι διαδηλώσεις αυτές «δεν έχουν καμία σχέση με την ειρηνική έκφραση νόμιμου θυμού».

«Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις (που έγιναν) στα σύμβολα της Γαλλίας... Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

«Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε σήμερα στο Παρίσι είναι απαράδεκτες. Οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των "κίτρινων γιλέκων"», δήλωσε η υπουργός Υγείας, Ανιές Μπιζίν.

«Αυτοί δεν είναι "κίτρινα γιλέκα", είναι άτομα που πήγαν στη διαδήλωση για να σπάσουν, να λεηλατήσουν, να τραυματίσουν, ακόμα και να σκοτώσουν. Είναι άτομα που έχουν καμουφλαριστεί με "κίτρινα γιλέκα"», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέ, κάνοντας λόγο για «στρατηγική επαγγελματιών του χάους». Επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν τον έλεγχο στα κεντρικά σημεία και την Αψίδα του Θριάμβου.

Ο υπουργός έκανε έκκληση στα "κίτρινα γιλέκα" να κρατήσουν αποστάσεις από τα κακοποιά στοιχεία. Μάλιστα, απευθυνόμενος στα «κίτρινα γιλέκα», είπε ότι «η κυβέρνηση απλώνει το χέρι της. Προστατεύστε τους εαυτούς σας. Μην σας παρασύρουν αυτές οι επιθέσεις. Αυτοί που πήγαν στα Ηλύσια Πεδία, πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους...». 

Από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, στις 17 Νοεμβρίου, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε ατυχήματα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Διαβαστε επισης