Το σχέδιο για μία κλειστή ευρωπαϊκή Super League,που περιλαμβάνει κορυφαίους συλλόγους όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επιστρέφουν στην ημερήσια διάταξη, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Μάλιστα, το περιοδικό σημειώνει ότι οι συνομιλίες μεταξύ μερικών από τους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης για μία κλειστή διοργάνωση βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο, ήδη πριν από τη συμβιβαστική συμφωνία το 2016 με την UEFA.
To Spiegel ανέφερε ότι πρόσφατα σχεδιάστηκε νέο πλάνο από την ισπανική εταιρεία Key Capital Partners για την Ρεάλ Μαδρίτης, το οποίο προβλέπει 11 κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες που πρόκειται να δημιουργήσουν μία Super League το 2021, όταν λήγει η συμφωνία για την κατανομή των εσόδων του Champions League.
Η εταιρεία Key Capital δεν απάντησε σε ένα αίτημα για σχολιασμό, ενώ οι πρωταθλητές της Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν ήρθαν σε επαφή με το Reuters.
Oι 11 «ιδρυτές» δεν θα μπορούσαν να υποβιβαστούν από τη Super League, η οποία θα έχει πέντε «φιλοξενούμενες ομάδες» για να αποτελέσει έναν σύνολο 16 ομάδων, αντικαθιστώντας το σημερινό Champions League με 32 ομάδες, ανέφερε η έκθεση.
Το Spiegel σημείωσε ότι στις 22 Οκτωβρίου, οι Key Capital Partners της Μαδρίτης έστειλαν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ, συμπεριλαμβανομένου ενός εγγράφου με τίτλο «Σχέδιο συμφωνίας των δεκαέξι», το οποίο περιελάμβανε ένα δεσμευτικό πλάνο 13 σελίδων για τα 11 σωματεία που αναφέρονται ως «ιδρυτές».
Οι ιδρυτικές ομάδες -οι οποίες δεν θα αντιμετωπίσουν υποβιβασμό για 20 χρόνια -είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Γιουβέντους, η Τσέλσι, η Άρσεναλ, το Παρί Σεν Ζερμέν, η Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ, η Μίλαν και η Μπάγερν.
Οι πέντε «αρχικοί φιλοξενούμενοι», σύμφωνα με το έγγραφο, είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μπορούσια Ντόρτμουντ, η Μαρσέιγ, η Ίντερ και η Ρόμα.
Το έγγραφο ανέφερε ότι οι ομάδες πρέπει να υπογράψουν το «πλάνο των όρων» τον Νοέμβριο του 2018.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Τσέλσι και η Ατλέτικο, καθώς και η Ρεάλ Μαδρίτης, αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν ρωτήθηκαν από το Reuters. Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Σίτι, Παρί ΣΖ , Άρσεναλ, Μίλαν, Ιντερ, Ρόμα και η Μαρσέιγ δεν ήταν επίσης άμεσα διαθέσιμες για να σχολιάσουν.
Μόνο η Μπάγερν σημείωσε: «Η Μπάγερν δεν γνωρίζει τα πρόσφατα σχέδια για μια λεγόμενη Super League, που επίσης ανέφερε το Der Spiegel, ούτε η Μπάγερν συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις σχετικές με τέτοια σχέδια».
Ο πρόεδρος της Μπάγερν, Κάρλ Χάιντς Ρουμενίγκε τόνισε: «Η Μπάγερν είναι μέλος της Bundesliga και όσο προεδρεύω του διοικητικού συμβουλίου της, επίσης στους διαγωνισμούς συλλόγων που διοργανώνει από κοινού η UEFA και η ECA».
Η ECA, που εκπροσωπεί περισσότερους από 200 ευρωπαϊκούς συλλόγους, δήλωσε στο Reuters: «Η ECA αγνοεί εντελώς τις συζητήσεις των συλλόγων για την ανάπτυξη ενός κλειστού πρωταθλήματος. Επί του παρόντος, η ECA συνεργάζεται στενά με την UEFA τον επόμενο κύκλο και μετά το 2024».
Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Ντόρτμουντ Χανς Γιοακίμ Βάτσκε αρνήθηκε να σχολιάσει το σχέδιο εγγράφου, αλλά δήλωσε ότι είναι σαφές ότι οι συζητήσεις για τη Super League «είναι ακριβείς και πιστεύω επίσης ότι μερικοί από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους εργάζονται σαφώς σε αυτό».
Ο Βάτσκε πρόσθεσε ότι τέτοια σχέδια είναι προφανώς «όχι πολύ συγκεκριμένα» και είπε ότι η Ντόρτμουντ δεν θα αφήσει τη Bundesliga. «Αυτό είναι το τείχος προστασίας. Εφόσον αναλαμβάνω ευθύνη εδώ, η Ντόρτμουντ δεν θα αφήσει τη Bundesliga». Πρόσθεσε όμως ότι θα «κρατήσει όλες τις επιλογές της ανοιχτές» γιατί αν η Super League γίνει ποτέ πραγματικότητα «αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την Ντόρτμουντ».