Οικονομία

S&P: Στις παρυφές της ύφεσης η ελληνική βιομηχανία–Σε καθοδικό σπιράλ η ευρωπαϊκή


Στις παρυφές της ύφεσης βρέθηκε η ελληνική βιομηχανία τον Σεπτέμβριο, με τον ρυθμό επέκτασης της παραγωγής να εξασθενεί σε χαμηλό οκτώ μηνών. Οι καταστροφές-ζημιές από τις πλημμύρες και άλλα ακραία φαινόμενα, διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στο φρενάρισμα των εγχώριων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας.

Μαύρη είναι η εικόνα στην Ευρωζώνη, όπου η μεταποιητική δραστηριότητα παραμένει σε βαθιά και ευρείας βάσης ύφεση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’Index – PMI) έκλεισε στις 50,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, τιμή χαμηλότερη από τις 52.9 μονάδες του Αυγούστου, υποδεικνύοντας περαιτέρω απώλεια δυναμικής σε όλο το εύρος του τομέα (σ.σ. τιμή κάτω του 50 συνιστά συρρίκνωση). Οι λειτουργικές συνθήκες βελτιώθηκαν οριακά σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και στον λιγότερο αισθητό βαθμό που έχει καταγραφεί κατά την τρέχουσα περίοδο οκτώ μηνών συνεχούς ανάπτυξης.

Στην υποχώρηση της τιμής του κύριου δείκτη συνέβαλε η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αναφορές, η ζήτηση από την πλευρά των πελατών περιορίστηκε λόγω της μειωμένης αγοραστικής τους δύναμης και του υποτονικού ενδιαφέροντος από την εγχώρια αγορά μετά τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Αρνητική επίπτωση στις συνολικές νέες πωλήσεις είχε επίσης η περαιτέρω υποχώρηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών. Οι δύσκολες συνθήκες ζήτησης σε βασικές αγορές εξαγωγών άρχισαν να επηρεάζουν το ενδιαφέρον για αγαθά του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες.

Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αύξησαν τα επίπεδα παραγωγής τους με βραδύτερο ρυθμό στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παράλληλα με τη λιγότερο σημαντική ζήτηση, οι εταιρείες παρατήρησαν επίσης ότι οι ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες είχαν επηρεάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις δυνατότητες παραγωγής. Αντίστοιχα με την τάση που διαπιστώθηκε για τις νέες παραγγελίες, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν ο βραδύτερος κατά την τρέχουσα περίοδο οκτώ μηνών συνεχούς αύξησης.

Οι συνθήκες ζήτησης που αντιμετώπισαν οι Έλληνες κατασκευαστές κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου επηρέασαν αρνητικά τη συνολική απόδοση του τομέα,. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν μόνο οριακά σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς η ζήτηση από την πλευρά των πελατών μειώθηκε.

Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι το γεγονός ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και τα άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα οδήγησαν σε περαιτέρω επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών τον Σεπτέμβριο. 
Οι ανησυχίες σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού μετά τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα και οι συνθήκες υποτονικής ζήτησης επηρέασαν αρνητικά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο, καθώς οι προσδοκίες σχετικά με τις προοπτικές για την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος υποχώρησαν σε χαμηλό δέκα μηνών.

Σε βαθιά ύφεση παραμένει η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη παρέμεινε σε βαθιά και ευρείας βάσης ύφεση τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στις 43,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 43,5 τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης για την παραγωγή υποχώρησε στις 43,1 από τις 43,4 μονάδες.

«Ο PMI για την παραγωγή ήταν αρχικά χαμηλότερα από τις 50 μονάδες για ολόκληρο το τρίτο τρίμηνο, άρα είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι η ύφεση στη μεταποίηση συνεχίστηκε κατά την περίοδο αυτή», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στη Hamburg Commercial Bank.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στις 39,2 μονάδες συγκριτικά με τις 39,0 του Αυγούστου, παραμένοντας σταθερά κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

Διαβαστε επισης