Άμυνα & Διπλωματία

Η Τουρκία ξεκινάει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα


Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε η Άγκυρα στην Αθήνα ότι το επόμενο διάστημα προτίθεται να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας-σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από ελληνικά νησιά- τηρώντας τον τουρκικό στρατηγικό σχεδιασμό με βάση το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως της 30ης Μαΐου, κείμενο με αιτήματα της Τουρκικής Εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προς την Γενική Γραμματεία του υπουργείου Ενέργειας, για έρευνες σε περιοχές και εντός και  ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από ελληνικά νησιά. Και πιο συγκεκριμένα: βορειανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ανατολικά της Κρήτης και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε περιοχές που δεν εντάσσονται στο αποκαλούμενο τουρκολιβικό σύμφωνο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η Άγκυρα έχει χωρίσει συνολικά σε 24 οικόπεδα με επίσημη πράξη την περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, που εκτείνεται από τις τουρκικές ακτές μέχρι το σημείο που με βάση αυτό αρχίζει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Λιβύης (οικόπεδα U16 και U17), σύμφωνα με την αρίθμηση της τουρκικής κυβέρνησης.

Η δημοσίευση της πράξης στην εφημερίδας της κυβερνήσεως αποτελεί το προηγούμενο βήμα πριν την οριστική παραχώρηση συμβολαίων επί των 24 οικοπέδων στην ΤΡΑΟ. Ο διαχωρισμός έχει γίνει με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο ακολουθείται ως  οδηγός, αλλά και με την πάγια τουρκική θέση ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, αλλά μόλις 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. 

Πλέον μετράει αντίστροφα ο χρόνος για το επόμενο βήμα της Άγκυρας, τις σεισμικές έρευνες σε περιοχή που βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αναμένεται να φανεί πότε η Άγκυρα θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής NAVTEX από τον σταθμό της Αττάλειας όπου υπάγεται η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τελικό στάδιο, μετά και τις σεισμικές έρευνες είναι οι γεωτρήσεις.

Το βέβαιο είναι ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει έρευνες, ακόμη και αν δεν είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα του τετραμήνου που ανακοίνωσε ο πριν δύο μέρες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, όπως εξάλλου έκανε και στην Κύπρο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ελληνική αντίδραση, η οποία δεν μπορεί να είναι ίδια με εκείνη του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου που ο «άνεμος» έσπρωξε το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σημειώνεται, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει συνεχώς νέα ζητήματα, όπως αυτό με την Αγία Σοφία, εκμεταλλευόμενος και τις «πλάτες» του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου την κάλυψη φαίνεται να έχει εξασφαλίσει. Η άσχημη οικονομική κατάσταση της Τουρκίας ενδεχομένως να επιταχύνει τις διαδικασίες ερευνών και γεωτρήσεων, περιπλέκοντας περισσότερο την κατάσταση.

Διαβαστε επισης