Πολιτική

Σοβαρά προβλήματα σε κλινικές και τμήματα προκαλεί η μετακίνηση γιατρών


Σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα του Θριάσου νοσοκομείου, στη λειτουργία κλινικών και τμημάτων του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου προκαλεί η πρόσφατη απόφαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ) για τη μετακίνηση έξι (6) ειδικευομένων γιατρών Γεν. Ιατρικής, που υπηρετούν με παράταση, σε άλλες δημόσιες μονάδες υγείας για χρονικό διάστημα εξήντα (60) ημερών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι παραπάνω γιατροί κάλυπταν συνολικά 40 – 45 εφημερίες σε τουλάχιστον επτά κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου. 

Αποτέλεσμα της μετακίνησης είναι να δημιουργούνται κενά στις εφημερίες.

Α΄ Παθολογική Κλινική: 2 κενά τον Ιούλιο και 10 κενά τον Αύγουστο

Β’ Παθολογική Κλινική: 2 κενά τον Ιούλιο και 13 κενά τον Αύγουστο

Νευρολογική Κλινική: 3 κενά τον Ιούλιο και 10 κενά τον Αύγουστο

ΩΡΛ Κλινική: 2 κενά τον Ιούλιο και 4 κενά τον Αύγουστο

Αιμοδοσία: 6 κενά τον Ιούλιο και 8 κενά τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα την αναστολή των αιμοληψιών από αιμοδότες τα Σαββατοκύριακα, 

ΦΙΑΠ: 6 κενά τον Ιούλιο και 16 κενά τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα τη αναστολή εισαγωγών ασθενών

Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών: 4 κενά τον Ιούλιο και 8 κενά τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας του ιατρείου Διαλογής.)

Τα κενά που προκαλούνται από τη μετακίνηση έρχονται να προστεθούν στις ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο, όπως λέει η Επιτροπή. 

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι στην Αιμοδοσία υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι γιατροί (η μία αποσπασμένη από άλλο τμήμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου) και δύο επικουρικοί γιατροί, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο εφημεριών και να μην τις πληρώνονται.

Ενώ και στην Πνευμονολογική κλινική υπηρετούν μόνο τέσσερεις ειδικευμένοι γιατροί με αποτέλεσμα, μετά από αίτημα της διοίκησης του νοσοκομείου, να έχει μειωθεί η διάρκεια της εφημερίας της κλινικής (στις 12 από τις 24 ώρες). 

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου (Παθολογικές κλινικές, η Χειρουργική, η ΜΑΦ, η ΦΙΑΠ, η ΩΡΛ, η Ορθοπεδική, η Ψυχιατρική, η Καρδιολογική κλινική, το Τμήμα Επειγόντων, τα Εργαστήρια αλλά και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).

Συνολικά, οι κενές οργανικές θέσεις στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο (με βάση τον Οργανισμό που είναι πετσοκομμένος και δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες) ξεπερνούν τις διακόσιες δέκα (210)! και αναλυτικά περιλαμβάνουν: 31 θέσεις ειδικευμένων γιατρών, 81 θέσεις νοσηλευτών, 42 θέσεις τραυματιοφορέων - βοηθών θαλάμου, 19 θέσεις παραϊατρικού προσωπικού, 4 θέσεις διοικητικού προσωπικού, 3 θέσεις ΥΕ Βοηθητικού προσωπικού, 26 θέσεις καθαριστριών, τραπεζοκόμων και μαγείρων, 3 θέσεις εργατών, 1 θέση χημικού, 1 θέση φυσικού, 1 θέση διαιτολόγου, 1 θέση επόπτη δημόσια υγείας, 1 θέση βοηθού φαρμακείου, 2 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, 2 θέσεις φυλάκων.  

Ενώ, οι ελλείψεις προσωπικού συνεχώς μεγαλώνουν στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο και στις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας μειώθηκε κατά 2500 από πέρυσι και συνολικά την περασμένη τριετία κατά 13500) οι προσλήψεις δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις.

«Την ίδια στιγμή, που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, επικαλούμενες έλλειψη κονδυλίων, συνεχίζουν να "μπουκώνουν" με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους, με πρόσφατο παράδειγμα τη χορήγηση 330 εκατ, ευρώ σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και  70 εκατ, ευρώ σε μεγαλοξενοδόχους.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων υγείας οδηγεί στην ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων (λόγω της "εξοικονόμησης" κρατικών κονδυλίων για νέες επιδοτήσεις αλλά και στην εξασφάλιση νέας "πελατείας" στις ιδιωτικές μονάδες υγείας)» επισημαίνει η Επιτροπή και καλεί όλους τους υγειονομικούς και τους κατοίκους της περιοχής να συμπαραταχθούν και να διεκδικήσουν την ανάκληση των μετακινήσεων.

Επίσης, ζητούν να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργεί σωστά το νοσοκομείο, να μη γίνουν απολύσεις, να δοθούν άδειες και ρεπό στους εργαζόμενους, να καταργηθεί η τροποποίηση του Οργανισμού στο νοσοκομείο και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.