Διεθνή

"Σούπερ Σάββατο": Η κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit (live)


Σε εξέλιξη είναι από τις 11:15 ώρα Ελλάδας η έκτακτη συνεδρίαση στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά την οποία θα εξεταστεί αποκλειστικά η συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια έξοδος που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου.

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν επί της συμφωνίας του Brexit που απέσπασε την τελευταία στιγμή, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες.

Το αποτέλεσμα προαναγγέλλεται εξαιρετικά αβέβαιο, κατά την πρώτη αυτή συνεδρίαση που διεξάγεται Σάββατο, μετά τον πόλεμο στα νησιά Φώκλαντ πριν από 37 χρόνια.

Υπέρ της συμφωνίας με την Ε.Ε. και εναντίον κάθε νέας προσπάθειας αναβολής του Brexit τάχθηκε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, κατά την έναρξη της μαραθώνιας συνεδρίασης για την έγκριση ή όχι των ορών του «διαζυγίου».

«Πρόκειται για τη καλύτερη δυνατή συμφωνία. Ο βρετανικός λαός έχει μία φλεγόμενη επιθυμία, όπως και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, να υλοποιηθεί το Brexit» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός.

Εξέφρασε δε, την απόλυτη βεβαιότητα ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα πράξει το σωστό και θα αποφασίσει υπέρ της προωθούμενης συμφωνίας, η οποία επιτεύχθηκε στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προειδοποίησε δε, ότι κάθε νέα απόπειρα αναβολής του Brexit είναι «ανούσια, ακριβή και επιζήμια» και κάλεσε τους βουλευτές να φέρουν εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου του 2019.

Όσον αφορά το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας, εξήγησε ότι η προωθούμενη συμφωνία «σέβεται τις ευαισθησίες των ιρλανδικών συνόρων», καθώς «διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των βορειο-ιρλανδικών αγαθών στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να ευχαριστήσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η νέα συμφωνία   επιτρέπει έναν «νέο δρόμο προόδου».

«Επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει από την Ε.Ε., διατηρώντας τις στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας» υποστήριξε, με έμφαση.

Σε ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο, όπου δεν έχει πλειοψηφία, και με τους αντιπάλους του να σχεδιάζουν να τους προκαλέσουν τη μέγιστη πολιτική ζημιά ενόψει επικείμενων εκλογών, ο Τζόνσον πρέπει τώρα να κερδίσει την υποστήριξη 320 βουλευτών για να περάσει τη συμφωνία του μέσω ενός ναρκοθετημένου νομοθετικού Σώματος.

Για να κερδίσει την ψηφοφορία, ο Βρετανός πρωθυπουργός πρέπει να πείσει αρκετούς αντάρτες βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit, και στο δικό του Συντηρητικό κόμμα και στους Εργατικούς, να στηρίξουν τη συμφωνία του. Οι Βορειοιρλανοί σύμμαχοί του και τα τρία βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει αντίθετα στη συμφωνία του.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να κερδίσει τη στήριξη βουλευτών, υποσχόμενη πως μόλις η συμφωνία αποχώρησης εγκριθεί, το Κοινοβούλιο θα έχει λόγο στις συνομιλίες με την ΕΕ για το εμπόριο και για τα εργασιακά δικαιώματα.

Αν κερδίσει, θα περάσει στην Ιστορία ως ο ηγέτης που ολοκλήρωσε ένα Brexit με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Αν αποτύχει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ταπείνωση, καθώς υποσχέθηκε επανειλημμένα ότι θα φέρει εις πέρας το Brexit «πάση θυσία» μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Μετά την ομιλία Τζόνσον ακολουθεί συζήτηση, ενώ έπειτα θα γίνουν ψηφοφορίες επί τροπολογιών και τελικώς – αν όλα οδεύσουν σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα – οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί της συμφωνίας Τζόνσον.

Η Ντάουνιγκ Στριτ θεωρεί την ψηφοφορία ως την τελευταία ευκαιρία για την ολοκλήρωση του Brexit με τους βουλευτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιλογή είτε να εγκρίνουν τη συμφωνία είτε να σπρώχνουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία που μπορεί να διχάσει τη Δύση, να πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη και να πυροδοτήσει τη βία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε δύο προτάσεις προς συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου: η πρώτη που ζητά την έγκριση του σώματος για τη νέα συμφωνία του Τζόνσον, και η δεύτερη που ζητά την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Στη δεύτερη αυτή πρόταση, οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, προτείνουν τροπολογία που ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εάν η συμφωνία δεν κερδίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, τότε οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω στην τροπολογία των Κάιλ-Γουίλσον, και η οποία εάν εγκριθεί, θα ζητά από την κυβέρνηση να θέσει στην επιλογή των πολιτών οποιουσδήποτε όρους για το Brexit.

Μία ακόμη τροπολογία προτείνει για ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, την οποία χαρακτηρίζει ως «ασφαλιστική δικλείδα» στο νόμο Μπεν - που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στο Brexit, εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης. Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι ακόμη και εάν σήμερα το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής. Τη συγκεκριμένη τροπολογία υπογράφουν μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης που διαγράφηκαν, Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκοκ.