Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) και τις πολιτοφυλακές που είναι σύμμαχοί τους στο Σουδάν για γενικευμένες σεξουαλικές βιαιότητες στο νότιο τμήμα αυτής της χώρας της ανατολικής Αφρικής, στην οποία μαίνεται εδώ και πάνω από ενάμισι χρόνο ένας πόλεμος ανάμεσα σε δύο αντίπαλους στρατηγούς.
Σε έκθεσή της, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων αναφέρει πως έχει τεκμηριώσει στο Νότιο Κορντοφάν δεκάδες περιπτώσεις γυναικών και κοριτσιών, ηλικίας από 7 ως 50 ετών, που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας, κυρίως ομαδικών βιασμών και σεξουαλικής δουλείας.
Το Νότιο Κορντοφάν ελέγχεται σε μεγάλο μέρος από το Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν - Βόρειο (SPLM-N) μια ένοπλη ανταρτική οργάνωση που ελέγχει τα όρη Νούμπα στο Σουδάν και ορισμένα τμήματα της πολιτείας του Γαλάζιου Νείλου.
Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, που πολεμούν από τον Απρίλιο 2023 εναντίον του τακτικού στρατού του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, συγκρούονται επίσης με το SPLM-N για τον έλεγχο της περιοχής.
Σύμφωνα με το HRW, πολλά θύματα βιάσθηκαν ομαδικά στα σπίτια τους ή σε σπίτια γειτόνων, συχνά μπροστά στην οικογένειά τους, ενώ ορισμένα απήχθησαν και κρατήθηκαν ως σκλάβες.
Μια 35χρονη επιζήσασα της φυλής Νούμπα αφηγήθηκε πως βιάσθηκε από έξι μαχητές των ΔΤΥ, που έκαναν έφοδο και κατέλαβαν την οικογενειακή ιδιοκτησία και σκότωσαν τον σύζυγο και τον γιο της όταν επιχείρησαν να επέμβουν.
«Δεν σταματούσαν να με βιάζουν και οι έξι», είπε.
Μια άλλη επιζήσασα, ηλικίας 18 ετών, αφηγήθηκε πως την οδήγησαν το Φεβρουάριο μαζί με άλλα 17 άτομα σε μια στρατιωτική βάση, όπου βρήκαν να κρατούνται εκεί άλλες 33 γυναίκες και κορίτσια.
Οι αιχμάλωτες ήταν αλυσοδεμένες και βιάζονταν καθημερινά επί τρεις μήνες.
Το HRW χαρακτήρισε τις βιαιότητες αυτές «σοβαρή παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου» και κάλεσε τον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ένωση «να δράσουν κατεπειγόντως για να βοηθήσουν τις επιζήσασες, να προστατεύσουν τις άλλες γυναίκες και κορίτσια και να εγγυηθούν ότι θα απονεμηθεί δικαιοσύνη γι' αυτά τα φρικτά εγκλήματα».
«Αυτές οι σεξουαλικές βιαιότητες, που αποτελούν εγκλήματα πολέμου, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να αναληφθεί σημαντική διεθνής δράση για να προστατευθούν οι άμαχοι και να απονεμηθεί δικαιοσύνη», δηλώνει στην έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση.
Στα τέλη Νοεμβρίου, ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), ο Βρετανός Τομ Φλέτσερ, είχε ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιήσει γι' αυτό που χαρακτηρίζει αληθινή «επιδημία σεξουαλικής βίας» εναντίον των γυναικών σ' αυτή την αφρικανική χώρα, που έχει βυθιστεί στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση.
Μια ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή του ΟΗΕ για το Σουδάν τεκμηρίωσε επίσης τον Οκτώβριο την κλιμάκωση των σεξουαλικών βιαιοτήτων, «βιασμών, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και απαγωγών για σεξουαλικούς σκοπούς, καθώς και κατηγορίες για αναγκαστικούς γάμους και για διακίνηση ανθρώπων».
πηγή: ΑΠΕ