Διεθνή

Σουδάν: Τα πολιτιά κόμματα απορρίπτουν τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον στρατό


Ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του από τον στρατό στα τέλη Οκτωβρίου, επανήλθε σήμερα στο πόστο του, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ωστόσο αυτή η συμφιλίωση δεν καθησύχασε τους χιλιάδες Σουδανούς που συνέχισαν να διαδηλώνουν κατά του πραξικοπήματος.

Στο προεδρικό μέγαρο στο Χαρτούμ, έξω από το οποίο οι δυνάμεις ασφαλείας έριχναν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος, ο Χάμντοκ και ο Μπουρχάν υπέγραψαν τη συμφωνία με την οποία θα μοιραστούν την εξουσία, υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουν τη μετάβαση προς τη δημοκρατία.

Νωρίτερα ωστόσο, οι οργανώσεις εκείνες που, με την εξέγερση του 2019, έβαλαν τέλος στην 30ετή στρατιωτικο-ισλαμιστική δικτατορία του Ομάρ αλ Μπασίρ, ανακοίνωσαν ότι απορρίπτουν «κάθε συμφωνία που θα επιτρέψει στους πραξικοπηματίες να παραμείνουν στους κόλπους οποιασδήποτε μεταβατικής κυβέρνησης». Την ανακοίνωση αυτή έκανε η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών, η αιχμή του δόρατος της επανάστασης του 2019.

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως στο Πορτ-Σουδάν και την Ατμπάρα και η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους συγκεντρωμένους στο Χαρτούμ και την Κασάλα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μετά το πραξικόπημα του Οκτωβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 40 διαδηλωτές και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Αφού υπέγραψαν τη συμφωνία, ο Χάμντοκ υποσχέθηκε ότι «θα σταματήσει την αιματοχυσία» στο Σουδάν. Ο Μπουρχάν, από την πλευρά του, τον «ευχαρίστησε για την υπομονή του». Ο Χάμντοκ, πρώην οικονομολόγος στον ΟΗΕ, είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και απελευθερώθηκε μόλις σήμερα το πρωί.

Με βάση τη συμφωνία, οι υπουργοί και άλλοι πολιτικοί που συνελήφθησαν στις 25 Οκτωβρίου θα απελευθερωθούν επίσης, αλλά δεν διευκρινίστηκε το πότε θα γίνει αυτό.

Όπως και την πρώτη ημέρα του πραξικοπήματος, η Δυνάμεις Ελευθερίας και Αλλαγής (FCC), ο μεγαλύτερος πολιτικός συνασπισμός στο Σουδάν, απέρριψε τη συμφωνία. «Επαναλαμβάνουμε με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, ούτε συνεργασία (…) με τους πραξικοπηματίες» τόνισε η FCC, ζητώντας να προσαχθούν οι στρατηγοί ενώπιον της δικαιοσύνης για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.

Η σύγχυση επιτείνεται μετά την ανακοίνωση και του κόμματος Oumma, το οποίο ανέφερε ότι «απορρίπτει κάθε πολιτική συμφωνία η οποία δεν αντιμετωπίζει τις ρίζες της κρίσης την οποία δημιούργησε το στρατιωτικό πραξικόπημα». Να σημειωθεί ότι ο Φαντλάλα Μπούρμα, ο ένας από τους μεσολαβητές που διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία μεταξύ του στρατού και του Χάμντοκ, προέρχεται από το κόμμα αυτό.