Διεθνή

Σου Μπινιάζ: Η Ελλάδα σημαντικός κόμβος της μεγαλύτερης Ενεργειακής Γέφυρας ΗΠΑ-Ευρώπης


Τον ενθουσιασμό της για την διοργάνωση της 9ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς στην Ελλάδα (9th Our Ocean Conference) εκφράζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ για το Κλίμα Σου Μπινιάζ.

Η κυρία Μπινιάζ βρέθηκε πριν μία εβδομάδα στην Ελλάδα για την προετοιμασία της 9ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς η οποία θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου 2024 και συνοδευόμενη από την Ειδική Απεσταλμένη του πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, Επικεφαλής της διοργάνωσης της 9ης παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς και πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Δρ. Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τον Απρίλιο το 9ο Our Ocean Conference», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Μπινιάζ ενώ προσθέτει ότι αναμένουν με ενθουσιασμό τις ανακοινώσεις που θα προωθήσει η Ελλάδα στη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο για την προστασία και την ασφάλεια των ωκεανών.

Αναφορικά με τη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας στα ζητήματα κλιματικής αλλαγής η κυρία Μπινιάζ επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον ρόλο της Ελλάδας καθώς συνεχίζει να διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειας και τις διαδρομές με τους βαλκανικούς γείτονές της, παρέχοντας εναλλακτικές στο παραδοσιακό μονοπώλιο του φυσικού αερίου της Ρωσίας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Σε γενικές γραμμές, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τα ενεργειακά έργα που θα διασυνδέσουν με φυσικό τρόπο κρίσιμες ενεργειακές αγορές όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική με την Ευρώπη, ιδίως τις συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που συμβάλλουν στην προετοιμασία για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιωσιμότητα. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Οργανισμός για την Διεθνή Ανάπτυξη των ΗΠΑ (USAID) υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Ελλάδας για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτή η σύμπραξη, η οποία αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης Ενεργειακής Γέφυρας ΗΠΑ-Ευρώπης, θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ ενεργειακών φορέων και αρχών στην Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο για την ενσωμάτωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, για τη δημιουργία μιας πιο συνδεδεμένης και ασφαλούς περιοχής».

Η κυρία Μπινιάζ εκφράζει τον ενθουσιασμό της που «η Ελλάδα έχει επιλέξει να εστιάσει στην πράσινη ναυτιλία»: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τον Απρίλιο το 9ο "Our Ocean Conference" και που επέλεξε να επικεντρωθεί σε τέσσερα οριζόντια θέματα: πράσινη ναυτιλία, βιώσιμος τουρισμός σε παράκτιες περιοχές και νησιά, μείωση της ρύπανσης από θαλάσσια πλαστικά και μικροπλαστικά και πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο. Είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι να δούμε τις ανακοινώσεις που η Ελλάδα θα προωθήσει-στη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο - για την πρόοδο της υγείας και της ασφάλειας των ωκεανών».

Για το ζωτικής σημασίας πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη η κυρία Μπινιάζ τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο όριο του βαθμού 1.5 [Κελσίου] - και αυτό είναι κάτι που επανέλαβαν σχεδόν 200 έθνη στην COP28.

Στην απόφαση του παγκόσμιου απολογισμού, όλα τα έθνη συμφώνησαν να ενθαρρύνουν τις επόμενες "εθνικά καθορισμένες συνεισφορές" των συμμετεχόντων, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, να αφορούν την οικονομία οριζοντίως, να καλύπτουν όλα τα αέρια του θερμοκηπίου, και να ευθυγραμμίζονται με το όριο του 1.5 βαθμού Κελσίου για την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Τέλος η αμερικανίδα αξιωματούχος κάλεσε τους συμμετέχοντες να συμβάλλουν σε μια σειρά παγκόσμιων προσπαθειών που θα ευθυγραμμιστούν με το όριο του 1.5 βαθμού Κελσίου, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα σε ενεργειακά συστήματα, ώστε να επιτευχθούν οι μηδενικές εκπομπές έως το 2050.