Χρηστικά

Σπάει κοντέρ η φοροδιαφυγή - Άγγιξε το 80%


Πάνω από το 50% κινείται η γενική φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ενώ το 80% αγγίζει η «σπέσιαλ» φοροδιαφυγή, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η διαπίστωση αυτή οδηγεί την ΑΑΔΕ σε εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων στην αγορά, ιδιαίτερα από τον Ιούλιο και μετά, που η αγορά έχει επανέλθει στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) στο πρώτο εξάμηνο του 2021 διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό της «απλής» φοροδιαφυγής ανήλθε στο 50,6%. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 7.051 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις στις 3.569. Τα διαφυγόντα έσοδα από τις συγκεκριμένες παραβάσεις ανήλθαν σε 5,36 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότεροι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Ιούνιο, όταν είχε ανοίξει η τουριστική αγορά. Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν 2.314 επιχειρήσεις και εντοπίστηκαν παραβάσεις στις 1.213 ή στο 52,4% και τα βεβαιωθέντα πρόστιμα ανήλθαν σε 1,1 εκατ. ευρώ.

Η «σπέσιαλ» φοροδιαφυγή

Εξαιρετικά υψηλά είναι τα ποσοστά φοροδιαφυγής στην «υψηλή» κατηγορία παραβάσεων, όπου οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούν πολύ πιο σύνθετες μεθόδους απόκρυψης φορολογητέας ύλης, από τη μη έκδοση μιας απλής απόδειξης λιανικής πώλησης.

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις είναι αντικείμενο ειδικών ερευνών από την ΥΕΔΔΕ, που απαιτούν πολύ χρόνο μέχρι τη διαλεύκανσή τους. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους ολοκληρώθηκαν 590 ειδικές έρευνες και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 464 υποθέσεις, δηλαδή στο 78,6% των ελεγχόμενων.

Τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου από τις συγκεκριμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής ανήλθαν στο ποσό των 366,3 εκατ. ευρώ, σχεδόν 800.000 ευρώ ανά υπόθεση, κατά μέσο όρο.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται, από το τέλος Ιουνίου, 2.403 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 115 ξεκίνησαν μέσα στον περασμένο Ιούνιο.

Για το 2021 η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει τη διενέργεια 46.720 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις ΔΟΥ και τις Υπηρεσίες Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), με στόχο τη διασφάλιση της έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, όπου η κίνηση είναι αυξημένη.

Ανάλογα με τη βαρύτητα των παραβάσεων που διαπιστώνονται, επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, αλλά και «λουκέτα» που ξεκινούν από 48 ώρες και φτάνουν έως ένα μήνα. Τέλος, με λουκέτο αλλά και ποινικές κυρώσεις τιμωρούνται όσοι βιαιοπραγούν σε βάρος των εφοριακών ελεγκτών.

 

Διαβαστε επισης