Διεθνή

Σολτς: Προϋπολογισμός υπό το βάρος της Ουκρανίας


Οι εικόνες του πολέμου που βλέπουμε καθημερινά στην Ουκρανία δεν μπορούν να μας αφήσουν ανεπηρέαστους, ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτςστο πλαίσιο της γενικής συζήτησης για τον προϋπολογισμό από το βήμα της Μπούντεταγκ. Ανεπηρέαστο όμως δεν αφήνουν ούτε τον γερμανικό δημοσιονομικό σχεδιασμό οι γεωπολιτικές εξελίξεις. «Ο Πούτιν καταστρέφει τη Ρωσία» και οι συνέπειες είναι εμφανείς ήδη και στη Γερμανία. «Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία» και «θα είναι πολλοί». «H Ουκρανία μπορεί να βασίζεται στη στήριξή μας», ανέφερε ήδη στην αρχή της ομιλίας του ο Όλαφ Σολτς, ανακοινώνοντας τη λήψη έκτακτων μέτρων στο πλαίσιο του φετινού προϋπολογισμού.

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ουκρανίας ανήκουν αποκλειστικά στον πρόεδρο της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους Ουκρανούς, ωστόσο χρέος της Γερμανίας και της Ευρώπης είναι η προάσπιση «της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του κράτους δικαίου», υπογραμμίζοντας εντούτοις ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα λάβει μέρος σε αυτόν τον πόλεμο».

Ειδικό Ταμείο για τον στρατό, πανδημία, κλίμα

Το δεύτερο βασικό σημείο όμως της ομιλίας Σολτς αφορούσε  το πακέτο των 100 δις ευρώ που θα δαπανηθούν για την ενίσχυση του γερμανικού στρατού (Μπούντσεσβερ) βάσει τεσσάρων σημείων:  Πρώτον, θα πρέπει να μεσολαβήσει συνταγματική αναθεώρηση. Δεύτερον, πρόκειται για κονδύλια που θα διατεθούν μακροπρόθεσμα για την ενίσχυση της ασφάλειας. Τρίτον, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο τα ευρωπαϊκά κριτήρια του Μάαστριχτ όσο και οι προβλέψεις του Γερμανικού Συντάγματος περί «χρεόφρενου». Τέταρτον, οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να συμβαδίζουν και με τους κλιματικούς στόχους της γερμανικής κυβέρνησης.

Κεντρικό ρόλο στην ομιλία Σολτς είχε βέβαια και το ενεργειακό, με τον καγκελάριο να υπογραμμίζει τον στόχο της ενεργειακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Ωστόσο προς το παρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης «αποχής» από τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου. Ο έκτακτος χαρακτήρας του προϋπολογισμού για το 2022, δικαιολογείται επίσης από τις ανάγκες που συνεχίζουν να προκύπτουν από τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας για τα επόμενα χρόνια. Όπως είπε, η Γερμανία πρέπει να αποκτήσει «ενεργειακή αποτελεσματικότητα» και μάλιστα «γρήγορα, όχι με αργό ρυθμό».

Διαβεβαιώσεις ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα σκληρή κριτική στο δημοσιονομικό σχεδιασμό της συγκυβέρνησης άσκησε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς από το βήμα της γερμανικής βουλής, υποβαθμίζοντας τη σημασία της «ιστορικής στροφής» της Γερμανίας στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας διότι πολλά σημεία του προϋπολογισμού για το 2022 κατά τον ίδιο δεν «βγαίνουν» μαθηματικά στην πράξη.

Ζήτησε, τέλος, συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από τον Σολτς για το πώς η γερμανική κυβέρνηση θα μπορέσει να τηρήσει σταθερά τα επόμενα χρόνια τον στόχο για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ συμβαδίζοντας με τους στόχους του ΝΑΤΟ. Ως προς τη μελλοντική χρηματοδότηση του γερμανικού στρατού από το ειδικό Ταμείο οι Χριστιανοδημοκράτες ζητούν περαιτέρω διευκρινήσεις προκειμένου να δώσουν την έγκρισή τους αλλά και ειδικό νόμο που θα ορίζει τον τρόπο χρηματοδότησής του.

Πηγή DW

Διαβαστε επισης