Οικονομία

Σοκάρει η εκτόξευση του πληθωρισμού – Η κυβέρνηση αναζητά άμεσες λύσεις


Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Eurostat για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό που κυμαίνεται στο 10,7% στην Ελλάδα, προκαλούν σοκ και δέος στο οικονομικό επιτελείο. Οι τιμές σε βασικά αγαθά και προϊόντα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, η ενεργειακή ακρίβεια παραμένει ισχυρή, ενώ τα καύσιμα και δη η τιμή της βενζίνης είναι πιθανόν να αγγίξει τα 2,50 ευρώ ανά λίτρο το επόμενο διάστημα.

Υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί για τα νοικοκυριά-επιχειρήσεις και την κοινωνική δυσαρέσκεια να «διογκώνεται» και να αποτυπώνεται στα τελευταία γκάλοπ, η κυβέρνηση αναζητά πρωτίστως το δημοσιονομικό χώρο και κατόπιν τα κατάλληλα μέτρα στήριξης. Ουδείς από το οικονομικό επιτελείο «δεσμεύεται» επί του παρόντος ότι υφίσταται επαρκής δημοσιονομικός χώρος για νέες παρεμβάσεις που θα αναχαιτίσουν-στο μέτρο του δυνατού- την ακρίβεια και ανακουφίσουν τους πολίτες.

Η εξαιρετική εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022 και το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά πάνε πρίμα, προσδίδουν αναμφίβολα ώθηση και θετικό πρόσημο στο «εγχείρημα» διεύρυνσης των δημοσιονομικών περιθωρίων. Επιπροσθέτως το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στη εκταμίευση 748 εκατ.ευρώ εντός των επόμενων δύο μηνών, καθώς και στα 750 εκατ.ευρώ που θα αποδοθούν στη χώρα, εφόσον τακτοποιηθούν εκκρεμότητες σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του έτους.
 
Αυτά είναι τα καλά νέα… Τα άσχημα είναι πως σύμφωνα με το Εθνικό δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός αναμένεται να προσεγγίσει ακόμη και το 12%, χωρίς να διαφαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης το επόμενο διάστημα. Σε πορεία νέας κλιμάκωσης οδεύουν πάλι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, επιβαρύνοντας την εγχώρια κατάσταση με τις τιμές καυσίμων. Υπό αυτές τις συνθήκες το οικονομικό επιτελείο κρατά μικρό «καλάθι», ρίχνοντας μάλιστα τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 3%, πιο κάτω από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, της ΕΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα μέτρα για τρόφιμα και καύσιμα

Το ΥΠΟΙΚ αναζητά και επεξεργάζεται, όμως, ταυτόχρονα λύσεις και προτάσεις για νέες παρεμβάσεις στην αγορά, με χρονικό ορίζοντα τον Ιούλιο.  Μεταξύ άλλων επανεξετάζει το σενάριο για μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα και με ημερομηνία λήξης. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα μέτρο με ισχυρό δημοσιονομικό κόστος και για αυτό δεν έχει προχωρήσει έως τώρα.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι τσουχτερές αυξήσεις στα καύσιμα, με τον ΥΠΟΙΚ να έχει αποφασίσει την επέκταση της επιδότησης των 40 ευρώ (Fuell Pass). Στα υπόψιν των ιθυνόντων του οικονομικού επιτελείο βρίσκεται ξανά η μείωση του εξαιρετικά υψηλού φόρου κατανάλωσης, έρχεται πλέον στο τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων.


 

Διαβαστε επισης