Πολιτική

Σόιμπλε - Ρέγκλινγκ: Ο λόγος στην Bundestag αν φύγει το ΔΝΤ


Ταύτιση απόψεων αναδεικνύουν οι τελευταίες δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας. Β. Σόιμπλε και του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφορικά με το μέλλον του ελληνικού προγράμματος στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει οριστικά. Και οι δυο θεωρούν πως αλλάζει η δομή του προγράμματος και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί μια νέα "πολιτική απόφαση" (γερμανικό κοινοβούλιο). Υπό αυτό το πρίσμα, οι πιέσεις προς την Αθήνα αυξάνονται την ώρα εν μέσω έντονων διαβουλεύσεων ανάμεσα στους Θεσμούς για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. 

Από την πλευρά του ο Β. Σόιμπλε σημειώνει πως η γερμανική Βουλή είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα στην περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει. «Αν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση και αν το ΔΝΤ αποφανθεί για τις συνέπειες της εξέλιξης αυτής, τότε το πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο» ανέφερε στην WSJ ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

«Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος» τόνισε ο ίδιος.

«Αν καταστεί παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να καταλήξουμε σε κάτι καινούργιο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα ήμουν απολύτως ήρεμος. Η γερμανική Βουλή θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει για το αν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος»

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο ισχυρός άντρας του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ στην περίπτωση απομάκρυνσης του Ταμείου: "Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία με το ΔΝΤ. Θέλουμε να συμμετέχει. Αν υπάρξει δομική αλλαγή στο πρόγραμμα και η μη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι δομική αλλαγή, θα συζητηθεί ψήφος από το γερμανικό κοινοβούλιο", αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στη South China Morning Post.

Ο Ρέγκλινγκ όμως φάνηκε πιο αισιόδοξος καθώς θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα όπως συνέβη με Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο.

Αναφορικά με το χρέος ο Ρέγκλινγκ, σημειώνει ότι έχουν ξεπαγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, γενικότερα όμως δεν θα πρέπει να γίνονται παρερμηνίες για το ελληνικό πρόγραμμα. "Από τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος έχουμε διαθέσει ήδη τα 31 δισ. ευρώ. Δεν πρέπει να αγνοεί κανείς ότι έχει γίνει πρόοδος", σημείώσε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στα δύο πρώτα προγράμματα της Ελλάδας, αλλά δεν έχει συμφωνήσει ακόμη για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την άποψη πως είναι καλό να υπάρχει δέσμευσή τους για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν αυτή χρειασθεί, ενώ το Ταμείο θέλει νωρίτερα της αποφάσεις. «Αυτό είναι μέρος της διαφωνίας μας, που δεν έχουμε λύσει», τόνισε.