Πολιτική

Σόιμπλε πρός Τσίπρα: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται


Θα μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Τσίπρας: Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση. Ταυτόσημες απόψεις για το προσφυγικό

Στο προσφυγικό Τσίπρας και Σόιμπλε συμφώνησαν ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει φρούριο, αλλά στα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος και της δημοσιονομικής πειθαρχίας έμειναν σε διαφορετικές προσεγγίσεις. Στην ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που θα ενισχύουν την ανάπτυξη και θα καταπολεμήσουν την ανεργία εστίασε ο  Ελληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση για να μη βρίσκεται η Ελλάδα σε διαρκή αβεβαιότητα. «Αλληλεγγύη ναι, αλλα οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και να υλοποιούνται», ήταν η έμμεση απάντηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. 

Μιλώντας σε πάνελ στα πλαίσια του Forum στο Νταβός, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Η Ελλάδα αντικατοπτρίζει  τα προβλήματα ολόκληρης της Ευρώπης. Για να προχωρήσει, πρέπει να αμβλυνθούν οι μεγάλες ανισότητες με τις χώρες του Βορρά.  Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία. Χρειάζεται κοινωνική συνοχή».  

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως στόχος για όλη την Ευρώπη πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε κράτους-μέλους. Παράλληλα όμως «πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα. Για εμένα, αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη. Αυτό γίνεται τηρώντας και υλοποιώντας τις συμφωνίες» ανέφερε

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη, λέγοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν σαν «να πήγαινα στη γερμανική Βουλή να το υποστηρίξω, κρατώντας δυναμίτη κι ένα αναμμένο κερί». 

«Τότε, ας αφήσουμε το δυναμίτη κι ας κρατήσουμε το κερί για φως», απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι «οι διαφορές μεταξύ των θεσμών» δεν θα καθυστερήσουν την αξιολόγηση.

«Ενα πλάνο σαν το σχέδιο Μάρσαλ»

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της ΕΕ και για τις κοινές πολιτικές που πρέπει να εφαρμοσθούν στην Ευρωζώνη. Μίλησε για  κοινό σχέδιο, το οποίο εστίασε όμως στη δημοσιονομική πλευρά.

 «Χρειαζόμαστε κάτι σαν το σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες που έχουν καταστραφεί. Χρειαζόμαστε κοινή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη.  Έχουμε συνθήκες, έχουμε κάνει συμφωνίες και πρέπει να γίνουν σεβαστές. Αν αυτό γίνει, μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Θα μπορούμε να έχουμε κοινή σταθερά. Πρέπει να αλλάξουμε ακόμη πιο γρήγορα»

 Για την επιμονή της Γερμανίας να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ο Σόιμπλε είπε ότι ήταν αντίθετος,  αλλά η Μέρκελ την ήθελε -και είχε δίκιο. «Έτσι είναι πάντα, οι υπουργοί Οικονομικών έχουν άδικο κι οι αρχηγοί κρατών δίκιο», είπε με νόημα.

«Δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη συμμετοχή του Ταμείου στα ευρωπαϊκά πράγματα. Πιστευαμε ότι μπορεί η Ευρώπη να τα καταφέρει καλά και μόνη της», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: Αποοδεχθήκαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ και τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την εφαρμογή της συμφωνίας. Εύχομαι η συνύπαρξη των τριών θεσμών να μην προκαλέσει διαφωνίες. Αυτές οι διαφωνίες να μην υπάρξουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις». 

  Να μοιραστούμε το βάρος

 Οσον αφορά το προσφυγικό, Τσίπρας και Σόιμπλε εξέφρασαν περίπου ταυτόσημες απόψεις, τονίζοντας ότι η Ευρώπει πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να μετατραπεί σε κλειστό φρούριο.

 Ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε παράλληλα θένμα επιμερισμού του οικονομικού βάρους που συνεπάγεται η αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων.

"Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, πρέπει να συμφωνήσουμε να μοιρασμούμε το βάρος. Χρειάζεται ένας αξιόπιστος μηχανισμός για τη μετεγκατάσταση από την Τουρκία των προσφύγων προς όλες της χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο σε μερικές. Πρέπει να υπάρξει αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα νησιά στις χώρες καταγωγής των προσφύγων. Αυτή είναι η μόνη λύση", είπε ο πρωθυπουργός..

"Πρέπει να επικεντρωθούμε στο πως μπορούμε να  ανατρέψουμε τη δημιουργηθείσα κατάσταση", είπε  ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. "Οπως τ'ονισε και ο κ. Τσίπρα,ς είναι λάθος να κάνουμε την Ευρώπη απόρθητο φρούριο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι πρόβλημα δικό μας και της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε. Σε κάθε συνάντηση των ΥΠΟΙΚ λέω ότι πρέπει να επέμβουμε οικονομικά σε όλες αυτές τις περιοχές που έχουν πρόβλημα και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Να δείξουμε αλληλεγγυη με τις χώρες υποδοχής". 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις