Πολιτική

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας


Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε εμφανίζεται αισιόδοξος για τις εξελίξεις, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2018 και ότι δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθεια. Οι "προβλέψεις" του αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς  -όπως υπογραμμαίζουν γερμανικά ΜΜΕ -  στο Βερολίνο «κινούνται τα νήματα, δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές και γίνονται οι τελευταίες συνεννοήσεις» για τους χειρισμούς στο ελληνικό ζήτημα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post»,  Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα λέγοντας ότι «το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν είναι τόσο σημαντικό με ποιο ποσό θα συμμετέχει, αποφασιστικής σημασίας είναι ότι θα το κάνει».

Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί».
Τον αποφασιστικό ρόλο του Βερολίνου για την έκβαση της διαπραγμάτευσης επισημαίνει σε ανάλυσή της η Sυddeutsche Zeitung, τονίζοντας  ότι «η αντιπαράθεση με την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις φανερώνει που βρίσκεται η πραγματική διαπραγματευτική ισχύς: στο Βερολίνο».
Τη βασιμότητα αυτής της άποψης καταδεικνύει, σύμφωνα με την με την εφημερίδα του Μονάχου, και η εμπιστευτική συνάντηση του Σόιμπλε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη γερμανική πρωτεύουσα.

Αντικείμενο αυτής -σύμφωνα με γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους- ήταν κυρίως ο συντονισμός της διαπραγματευτικής γραμμής στις συνομιλίες στη Μάλτα για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η δημοσιογράφος σχολιάζει ότι στο Βερολίνο «κινούνται τα νήματα, δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές και γίνονται οι τελευταίες συνεννοήσεις. Ωστόσο, στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα: η γερμανική κατευθυντήρια γραμμή».

Το δημοσίευμα αναφέρει την ανυποχώρητη στάση του Β.Σόιμπλε ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την επιμονή του σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που θεωρεί μη ρεαλιστικό το ΔΝΤ. Όπως σχολιάζει η SΖ, «τα θύματα αυτής της διαμάχης είναι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα».

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις