Πολιτική

Societe Generale: Ποια είναι η πραγματική αιτία της κρίσης


Μέσα στους τελευταίους μήνες έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολυάριθμες αρνητικές εκθέσεις με θέμα την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές. 

Οι περισσότερες εκτιμούν πως η Κίνα είναι η βασικότερη αιτία του προβλήματος, ωστόσο η Societe Generale επικαλείται τους 5 λόγους που απαρίθμησε σε έκθεση της η Bank of America και διαφωνεί. 

Κατά την αμερικανική τράπεζα τα βασικά αίτια της κρίσης είναι τα εξής: 

1) Η επιβράδυνση των ΗΠΑ και γενικά η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη (Το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δ΄ τρίμηνο του 2015 στο 1%)

2)Η κατάρρευση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων (οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει -42%)

3)Η αναζωπύρωση των ανησυχιών για την Κίνα (Shanghai Composite -38% από τον Ιούνιο του 2015)

4)Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις (Μέση Ανατολή, Βόρεια Κορέα, κλπ)

5) Η αλλαγή στρατηγική της FED μετά από μια δεκαετία από την ποσοτική χαλάρωση στην σύσφιξη. 

Η γαλλική τράπεζα ωστόσο, εκτιμά πως υπάρχει ένας ακόμα λόγος πολύ πιο σημαντικός και ουσιώδης που έχει δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα στις αγορές. 

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τις εξελίξεις στο κινεζικό χρηματιστήριο να προκαλούν παγκόσμιο sell off και τον CSI 300 να υποχωρεί περίπου  -15% το τελευταίο διάστημα η Κίνα η υποτίμηση του  γουάν δεν είναι τίποτε άλλο από μια αντίδραση των επενδυτών ότι δεν είναι όλα καλά στην παγκόσμια οικονομία. 

Για την Societe Generale το πραγματικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη ανάπτυξης, ένα πρόβλημα που το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προσπάθησε να συγκαλύψει, αλλά δεν έλυσε μέσω της αύξησης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.

Οι κυβερνήσεις, έχοντας ουσιαστικά πλασματική ανάπτυξη, ήλπιζαν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες μέσω των μηδενικών επιτοκίων θα άλλαζαν την κατάσταση. 

Αυτό που έχει δημιουργηθεί είναι μια πλασματική εικόνα υπερτιμολογημένων assets παγκοσμίως. 

Και τώρα μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια χωρίς κέρδη από την ανάπτυξη, ο κίνδυνος είναι ότι ο MSCI World θα επανέλθει στα κέρδη ανά μετοχή του 2011 που συνεπάγεται περαιτέρω μείωση έως -50% ή το ελάχιστο -15%.

 Αυτό το χάσμα μεταξύ των τιμών των μετοχών, σημαίνει ότι παρά τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών, οι πραγματικές αξίες είναι χαμηλότερες.

Οι αποτιμήσεις παραμένουν αυξημένες και στηρίζονται σε EBITDA παράδοξα.