Πολιτική

Σκυλακάκης: Εάν δεν λύσουμε της οικονομίας του δάσους, τα χρήματα της πυροπροστασίας δεν θα φτάνουν


Εάν δεν δημιουργήσουμε μια νέα οικονομία του δάσους, αν δεν ενισχύσουμε δραστικά τον αριθμό των ανθρώπων που μπαίνουν και διαχειρίζονται τα δάση, οι προσπάθειές μας θα είναι σισύφειες, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μερόπης Τζούφη με θέμα: «Καθαρισμός και προστασία του αισθητικού δάσους Ιωαννίνων».

Εάν δεν λύσουμε το θέμα της διαχείρισης των δασών και της οικονομίας του δάσους, τα χρήματα της πυροπροστασίας δεν θα φτάνουν ποτέ για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κλιματικής κρίσης η οποία επελαύνει είπε ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνοντας ότι τα μισά δάση στη χώρα δεν έχουν καμία διαχείριση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για την πρόσληψη 500 μονίμων υπαλλήλων στη Δασική Υπηρεσία και την ενίσχυση με επιπλέον 1.200 ανθρώπους στο εποχικό προσωπικό, είπε ότι στο επόμενο «ερανιστικό» νομοσχέδιο θα υπάρχει τροπολογία με την οποία δίδεται παράταση έξι μηνών σε αυτούς που είναι στα προγράμματα της ΔΥΠΑ.

Μιλώντας για το «πραγματικό πρόβλημα» που έχουμε στα ελληνικά δάση, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι τα δάση μας κατά κύριο λόγο τα διαχειρίζονται οι δασικοί συνεταιρισμοί, που έχουν στα χαρτιά οκτώ χιλιάδες μέλη, αλλά στην πράξη μένουν διαθέσιμοι τέσσερις με πέντε χιλιάδες. Αυτό αναλογεί για τα δάση μόνον σε έναν δασεργάτη ανά δέκα χιλιάδες στρέμματα, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης και εξήγησε: Ό,τι και να κάνουμε για να ενισχύσουμε τη Δασική Υπηρεσία που έχει τρεις χιλιάδες άτομα, που είναι όλα πάνω από πενήντα, εάν δεν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα οικονομία του δάσους, αν δεν ενισχύσουμε δραστικά τον αριθμό των ανθρώπων που μπαίνουν στα δάση, που διαχειρίζονται τα δάση, οι προσπάθειές μας θα είναι σισύφειες. Και το κλειδί θα είναι να συνδυάσουμε τα προγράμματα του ANTINERO, που θα έχουν μεγάλη έμφαση στην προστασία των οικισμών και των αστικών δασών, στον επόμενο κύκλο με μία πλήρη αλλαγή του μοντέλου του δάσους. «Τα μισά δάση στη χώρα δεν έχουν καμία διαχείριση [..] εδώ και δεκαετίες. Η αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι τόσο μεγάλη που δεν μας παίρνει ως χώρα να μην επιχειρήσουμε να την κάνουμε με έναν μίνιμουμ βαθμό συναίνεσης» είπε ο κ. Σκυλακάκης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Από την πλευρά της, η κυρία Τζούφη τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις στη δασική υπηρεσία συνολικότερα αλλά και ειδικά στη Δασική Υπηρεσία των Ιωαννίνων, σε δασολόγους, δασοπόνους, και δασοφύλακες. «Χρειάζονται τουλάχιστον είκοσι νέα άτομα. Οι υπηρετούντες είναι όλοι πολύ μεγάλης ηλικίας έτσι που όταν απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις πραγματικά να μην μπορούν να ανταποκριθούν».

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της: «Θέλουμε να ακούσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη συντήρηση και για τη δασοπροστασία των περιαστικών δασών και γενικότερα. Προχωρήστε στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Εκσυγχρονίστε και ανανεώστε τον τεχνολογικό εξοπλισμό, τις υπηρεσίες και τα μέσα. Η χώρα δεν αντέχει άλλες καταστροφές. Η χώρα δεν αντέχει άλλη Δαδιά και άλλη Θεσσαλία».

Διαβαστε επισης